‘ECB-u nije preostalo ništa drugo do kupnje obveznica’

Autor: Tomislav Pili , 20. studeni 2014. u 16:50
Mario Draghi (Reuters)

Unatoč otporima, otkup obveznica morat će se dogoditi, tvrde analitičari.

Planovi Europske središnje banke (ECB) o bilijun eura vrijednim monetarnim poticajima gospodarstvu eurozone ostat će mrtvo slovo na papiru ako se ne krene i u otkup državnih obveznica, upozorila je američka rejtinška agencija Standard&Poor’s (S&P) iz pera svog glavnog ekonomskog analitičara za Europu, Jean-Michela Sixa. S&P smatra kako ECB-ovi ultra-jeftini krediti bankama (TLTRO) ne mogu stvoriti više od 40 milijardi eura neto poticaja.

Kako piše Six, a prenosi britanski Telegraph, u eurozoni se povećao rizik od pada u treću recesiju. “ECB-u je ostao još samo jedan potez, a to je kvantitativno otpuštanje, odnosno otkup državnih obveznica”, ocjenjuje Six. Podsjetimo, predsjednik europske monetarne vlasti Mario Draghi nedavno je najavio kako je ECB spreman povećati svoju bilancu za bilijun eura kroz TLTRO zajmove i kupnju imovine. Međutim, kupnja obveznica još je uvijek “vruća tema” unutar Vijeća guvernera, ponajviše zbog velikog njemačkog otpora takvoj ideji.

Tako je guverner njemačke Bundesbanke Jens Weidmann kazao da je rast bilance za bilijun eura više očekivanje, a ne cilj ECB-a. I sama agencija priznaje da se središnja banka sve više nalazi između čekića i nakovnja. “ECB se kreće prema vrlo opasnom području. Njezin kredibilitet je u opasnosti kako budu preuzimali sve više rizika, ali to je neophodno”, ocjenjuje S&P-ov europski analitičar. Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke smatra da će se otkup obveznica ipak morati dogoditi.

“Spor rast gospodarstva i rastući rizici deflacije stavljaju pritisak na ECB. Činjenica jest da je američko iskustvo pokazalo da takav monetarni poticaj može oporaviti ekonomiju, ali se u Europi taj proces nije mogao preslikati jer još ne postoji dovoljan stupanj jedinstva”, naglašava Šantić. Dodaje i da se kritičari takvog pristupa opravdano boje da bi još jeftiniji kapital destimulirajuće djelovao na fiskalnu konsolidaciju europskih država. Drugim riječima, obilje novca odgodilo bi reforme.

Komentirajte prvi

New Report

Close