Dužnički problemi u Španjolskoj pritisnuli euro

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2012. u 10:30
www.sxc.hu

Tečaj eura oslabio je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1,2955 dolara.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je prošloga tjedna oslabio, pa mu je tečaj ponovno skliznuo ispod razine od 1,30 dolara, što je posljedica neizvjesnosti kada će Španjolska zatražiti međunarodnu pomoć za rješavanje njezinih dužničkih problema. Tečaj eura oslabio je prošloga tjedna 0,6 posto, na 1,2955 dolara, dok je u odnosu na japansku valutu cijena eura skliznula 0,9 posto, na 101,58 jena. I dolar je oslabio prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, pa mu je tečaj pao na 78,42 jena.

Pritisak na euro posljedica je neizvjesnosti po pitanju kada će Španjolska zatražiti međunarodni paket pomoći, što bi Europskoj središnjoj banci omogućilo da počne kupovati obveznice te članice eurozone i tako smanji njezinu cijenu zaduživanja. Premda su neki analitičari to očekivali, Španjolska nije na sastanku Eurogrupe početkom prošloga tjedna zatražila pomoć. Ulagače je dodatno pokolebalo i to što su ministri financija eurozone s tog sastanka poručili da Španjolskoj zasad nije potrebna pomoć jer je uvela mjere kako bi smanjila proračunski deficit.

"Ako Madrid dobije pomoć, kupovat će se euro, a prodavati dolar. Iako se takav razvoj situacije prije nekoliko tjedana činio gotovo neizbježnim, sada se čini da bi moglo doći do neke odgode", kazala je analitičarka u banci Rabobank Jane Foley. Pritisak na euro dodatno je ojačao nakon što je agencija Standard & Poor's snizila kreditni rejting Španjolske za dvije razine, na samo jedan korak do statusa 'bezvrijedan'.

Uz  Španjolsku, brigu ulagačima zadaje i Grčka. Strahuje se hoće li se Atena uspjeti dogovoriti s međunarodnim zajmodavcima o uvjetima za dobivanje prijeko potrebne nove tranše kredita. Zbog toga je tečaj eura u četvrtak pao na samo 1,2825 dolara, najnižu razinu od početka listopada. No, do kraja tjedna euro je nadoknadio dio gubitaka, nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) poručio da dugovima opterećenim zemljama eurozone treba omogućiti više vremena za smanjenje deficita. Uz to, španjolski ministar gospodarstva u petak je izjavio da unutar eurozone ne postoji politički otpor španjolskom zahtjevu za pomoći. To je otklonilo barem dio neizvjesnosti s tržišta, jer se nagađalo da možda pojedine članice eurozone koče španjolski zahtjev za pomoć.

Komentirajte prvi

New Report

Close