Cijene barela nafte skliznule su ispod 111 dolara. Evo zašto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2013. u 15:52
Ilustracija / thinkstock

Na američkom je tržištu barel pojeftinio 1,12 centi i njime se trgovalo po 91,8 dolara.

Cijene barela nafte kliznule su u petak na londonskom tržištu ispod razine od 111 dolara nakon što su pojedini dužnosnici američke središnje banke Fed naznačili da bi ove godine mogli usporiti ili čak ukinuti program monetarnih poticaja za gospodarstvo. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte pala 1,43 dolara, na 110,71 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 1,12 centi i njime se trgovalo po 91,8 dolara.

Naznake Fedova oklijevanja kada je u pitanju povećanje vrijednosti programa kupnje imovine u visini koja trenutno iznosi 2.900 milijardi dolara poduprle su dolar i spustile cijene nafte. Iako je Fed najavio da će i u narednim mjesecima nastaviti kupovati obveznice kako bi potaknuo gospodarski rast, zapisnik s prosinačkog sastanka pokazao je pojačane bojazni pojedinih dužnosnika da program možda predstavlja rizik za financijska tržišta. Oni smatraju da ga treba usporiti ili čak zaustaviti i prije kraja ove godine.

"Puno snažniji američki dolar i spekulacije da bi Fed mogao ranije okončati program otkupa obveznica pritisnuli su cijene nafte", tumače analitičari Commerzbanka. Cijene nafte mogle bi dobiti potporu ukoliko podaci s američkog tržišta rada danas potvrde da se najveće svjetsko gospodarstvo nalazi na putu oporavaka. Izvješće američke vlade o stanju na tržištu rada smatra se ključnim pokazateljem stanja u američkom gospodarstvu.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 109,15 dolara, što znači da je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close