Cijena mesa kojeg najviše vole Hrvati otišla u nebo

Foto: Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Cijene svinjetine u Kini, vodećem proizvođaču i potrošaču svinjskog mesa u svijetu, skočile su u rujnu za 69,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kada se usporedi s kolovozom, cijene su više za 46,7%, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku, piše CNBC, a prenosi Agroklub.

Nestašica svinjskog mesa u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, Kini, nakon epidemije afričke svinjske kuge, uzrokovala je veliki porast cijena koji utječe na cjelokupnu ekonomiju te zemlje. 

Naime, cijene svinjetine u Kini skočile su u rujnu za 69,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kada se usporedi s kolovozom, cijene su više za 46,7%, pokazuju podaci kineskog Državnog zavoda za statistiku. Ovaj porast cijena je povisio i općenito cijenu hrane u Kini za 11,2%, ubrzavajući rast cijena koji je prethodnog mjeseca iznosio 10 posto, piše CNBC

Shodno tome, kineski uvoz svinjskog mesa u rujnu porastao je za 76%, u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno je uvoz govedine bio blizu mjesečnog rekorda, piše Reuters prema čijim je proračunima uvezeno 166.000 tona svinjskog mesa. 

Kina je vodeći proizvođač, a onda i potrošač svinjskog mesa u svijetu. Svinjsko meso je jedna od najznačajnijih namirnica kineske prehrane i njezin je neizostavan dio pa je skok cijena itekako negativno utjecao na novčanike mnogih potrošača u ovom, drugom najvećem svjetskom gospodarstvu. 

Stoga su kineske vlasti povećanje opskrbe svinjetinom proglasile "prioritetnim političkim zadatkom". 

"Malo je znakova da su te mjere djelotvorne. Svinje i dalje ugibaju u velikom broju, a inflacija cijena svinjskog mesa se ubrzava", pisali su analitičari u izvješću prošli tjedan.

Procjenjuje se da je polovica populacije svinja u toj zemlji uginula od epidemije svinjske kuge, otkrivene prije više od godinu dana. Analitičari prognoziraju kako bi se do kraja ove godine broj svinja do kraja godine mogao prepoloviti. 

Komentari (4)
 • dugacki
  dugacki 19:21 24.10.2019.

  Nije istina da svinjetinu Hrvati najvise vole! Istina je da je svinjetina najjeftinija. Ja bi kao i svatko drugi rado jeo teletinu i jagnjetinu, ali je preskupo.

 • Prijezine
  Prijezine 23:51 21.10.2019.

  potrošili su sve ratne zalihe stare preko 10 godina

 • NaBiduAsku
  NaBiduAsku 12:46 21.10.2019.

  šta ljudi sve jedu….

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve