BLB: Austrija nas je zaobišla oko Hypoa, tražimo 2,4 mlrd.€

Autor: Ana Blašković , 27. studeni 2014. u 21:59
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL

BLB tvrdi da ih je Austrija ignorirala pri podjeli Hypo grupe i da je to štetna odluka.

Bayerische Landesbank (BLB), nekadašnji dioničar austrijske Hypo grupe prije nacionalizacije, mogao bi zakomplicirati prodaju balkanske mreže novom vlasniku. BLB, naime, tvrdi da ih je Austrija ignorirala prilikom odluke o prodaji američkom Advent Internationalu te zatražila isplatu 2,4 milijarde eura u naredna dva tjedna.

Njemačka bankarska grupacija u sporu je s Austrijom i tvrdi da su njezina prava veta ignorirana prilikom odluke o podjeli i prodaji Hypo grupe. “Zbog toga BLB ne može poduprijeti planiranu prodaju private equity investitoru Advent International Corporationu”, stoji u obavijesti banke koju prenosi Bloomberg.

Vruća tema u Austriji

Njemačka banka napominje da je njihovo pravo participacije zaobiđeno te da je “transakcija bila u značajnoj mjeri štetna i neprihvatljiva pod tim uvjetima”. Slučaj Hypoa u Austriji je vruća tema koja trebala konačno biti riješena prodajom novom privatnom vlasniku i to pet godina nakon jedva izbjegnutog kolapsa nacionalizacijom.

Austrijska Vlada dosad je u Hypo ‘upumpala’ 5,5 milijarde eura i, prema Bloombergu, pokušava povratiti dio novca od bivših dioničara, menadžmenta i financijera ne bi li smanjila na najmanju moguću mjeru potrebu da ponovno posegne za novcem poreznih obveznika. Hypo je zaobišla BLB-ovo mišljenje kad je u listopadu prodala podružnice u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori Fimbagu, austrijskoj agenciji koja upravlja imovinom u bankama. BLB sada retrogradno stavlja veto na transakciju i razmatra daljne pravne korake, poručuju iz BLB-a.

Nejasne posljedice

Premda BLB ne može zaustaviti prodaju američkom fondu u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj jer nije pravno vezan za Fimbag, zasad nisu jasne posljedice koje bi takav stav mogao imati na proces prodaje. Iz Advent Internationala Bloombergu su poručili da nastavljaju s transakcijom, dok u domaćoj Hypo banci nisu imali komentara. Upućeni smatraju da je potez njemačke banke tek testiranje novog vlasnika i Austrije s kojoj je u sporovima. Tvrdnje da je nelegalno cijepanje Hypo grupe aktiviralo garanciju koju je Austrija dala pri nacionalizaciji u iznosu od 2,4 milijarde eura mogle bi se protumačiti upravo u tom smjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close