Okrugli stol: Peleti – neotkrivena prilika

PCZ Konferencije Okrugli stol: Peleti – neotkrivena prilika
Više informacija

Lokacija

Dom kulture, Trg kralja Tomislava B.B., Otok

Program

Program okruglog stola pogledajte na linku.

Kontakt

Za više informacija nazovite 01 / 6326 021 ili pošaljite e-mail na pretplata@poslovni.hr.

Okrugli stol: Peleti – neotkrivena prilika Fotolia

Okrugli stol: Trendovi u proizvodnji i potrošnji drvne biomase Peleti – neotkrivena prilika

Poslovni dnevnik u suradnji sa Vukovarsko-srijemskom županijom i tvrtkom Spačva d.d. organizirao je okrugli stol 16.2.2016. u  Domu kulture u Otoku, Trg kralja Tomislava B.B., 32252 Otok .

U sklopu okruglog stola  organizirana je panel rasprava na temu razvoja i implementacije modela energetske učinkovitosti kroz upotrebu biogoriva za toplinsku energiju u javnom sektoru. Svrha projekta je informiranje javnosti i poslovne zajednice o razvoju i proizvodnji alternativnih energenata drvne industrije sukladno održivom razvoju i konceptu energetske učinkovitosti.

Drvnu industriju usprkos krizi mogli bismo smatrati predvodnikom izlaska hrvatskog gospodarstva iz recesije. Ovaj pothvat i dalje je problematičan s obzirom da je izvoz finalnih proizvoda drvne industrije prenizak u usporedbi s drugim Europskim državama, stoga je zadatak okruglog stola osvijestiti gospodarsku zajednicu o benefitima prelaska na drvne pelete kao obnovljivi izvor energije i omogućiti njegov opticaj na domaćem tržištu.

Manifestaciju je otvorio glavni urednik poslovnog dnevnika Mislav Šimatović, a pozdravne govore održali su Marijan Kavran, predsjednik Hrvatskog drvnog klastera i Ivan Penava. Nakon otvorenja, održano je uvodno izlaganje predsjednika Udruge proizvođača peleta briketa i drvne biomase na temu tržišnog potencijala drvnih biogoriva, nakon čega je uslijedila  panel diskusija.

Kroz panel diskusiju pod nazivom "Neotkrivena prilika" polaznici su informirani o potencijalnim modelima i instrumentima pomoću kojih bi se proizvodnja peleta okrenula domaćem tržištu te izvedivim pothvatima koji su potrebni kako bi ovaj bioenergent bio što prije prihvaćen u široj zajednici.  Jedan od najboljih načina da se projekt realizira je prelazak institucija javne uprave s loživih ulja i ukapljenog naftnog plina na drvne pelete.