Regionalna konferencija Šibensko-kninske županije

PCZ Konferencije Regionalna konferencija Šibensko-kninske županije
Više informacija

Lokacija

Gradska vijećnica (Trg Republike Hrvatske 3)

Program

Program konferencije pogledajte ovdje.

Kontakt

Za dodatne informacije obratite se na telefone 01 6326 000 i 6326 030 i  na e-adresu poslovni-uzlet@poslovni.hr.

Regionalna konferencija Šibensko-kninske županije Grad Šibenik/Thinkstock

Regionalna konferencija Šibensko-kninske županije održat će se 23. ožujka 2018. u Gradskoj vijećnici (Trg Republike Hrvatske 3) u Šibeniku.

Regionalne konferencije su novost u sklopu projekta Poslovni uzlet, a na njima će se sumirati iskustva i dobre prakse regionalnih samouprava, s ciljem razmjene ideja, prenošenja dobrih praksi te produbljivanja kontakata i uspostava mogućih novih suradnji.

U suradnji sa Šibensko-kninskom županijom održat će se prva Regionalna konferencija, 23. ožujka 2018. u šibenskoj Gradskoj vijećnici (Trg Republike Hrvatske 3) s početkom u 10 sati. Sve prisutne očekuje "intervju 1na1" sa Spomenkom Đurić, državnom tajnicom pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, na kojem ćemo iz prve ruke saznati sve o povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.

Prva panel diskusija "Uloga županija u povlačenju sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj" organizirana je u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija* koja ima za cilj decentralizaciju i jačanje uloge županija u oblikovanju kohezijske politike i operativnih programa iza 2020. Panel će okupiti župane okolnih županija i predstaviti mogućnosti za razvoj poduzetništva na razini regije.  

Druga panel diskusija "Utjecaj javnog sektora na razvoj poduzetništva u Šibensko-kninskoj županiji" ugostit će  predstavnike jedinica lokalnih samouprava na čijem primjeru ćemo saznati kako se sinergijom lokalne i regionalne samouprave i poduzetnika dolazi do povezivanja i razvoja regije.  Mira Lepur, ravnateljica Razvojne agencija Šibensko-kninske županije i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija predstavit će projekt Adriatic Business Center-ABC. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika predstavit će projekt "Trokut", Goran Reljić, načelnik Općine Kistanje predstavit će  projekt razvoja poduzetničkog inkubatora u Kistanjama, a Marko Jelić, gradonačelnik Grada Knina predstavit će projekt  Inovacijskog centra u Kninu.

Konferenciju će otvoriti zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista, gospodin Mislav Šimatović, te gospodin Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije te gospođa Spomenka Đurić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Svrha regionalne konferencije jest poticati poduzetništvo, proizvodnju i zapošljavanje povlačenjem financijskih sredstava iz fondova Europske unije te ulaganje u poslovanje.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno uz prethodnu prijavu. Sudjelujte u povezivanju i razvoju regija!

 

 

*Hrvatska zajednica županija (HZZ) ove godine slavi 15. godinu rada i 25 godina lokalne demokracije. U svoju obljetnicu HZZ ulazi s predsjednikom Goranom Paukom, koji je u prosincu 2017. ušao u novi mandat koji će biti okrenut prema dva cilja - decentralizaciji i jačoj ulozi županija u oblikovanju kohezijske politike i operativnih programa iza 2020. godine. S iskustvom prošlog pregovaranja i uz pomoć i veliki angažman regionalnih razvojnih agencija u Zajednici su sigurni da rezultat neće izostati. Ovu inicijativu predložili su i premijeru Andreju Plenkoviću na sastanku u Šibeniku. Uspješna regionalna politika unutar zemlje, osobito van njenih okvira, otvara nove mogućnosti u kreiranju i provedbi kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih važnih komponenata politike Europske unije. 

Dosadašnja suradnja hrvatskih županija i poljskih vojvodstava pokazatelj je uspješnosti provedbe toga cilja, a uoči nove financijske perspektive koja Europu čeka nakon 2020. godine, važno je zajednički djelovati i poticati jedinice regionalne samouprave na gospodarski rast, tehnološki razvitak i primjenu politika koje vode društvenom napretku i stvaranju jedinstvene Europe. Tako će se u Poreču od 11 do 13. travnja u organizaciji Zajednice i Saveza vojvodstava Republike Poljske, uz potporu Istarske županije, održati 7. Forum hrvatskih i poljskih regija. 

Tematske odrednice Foruma nastavljaju se na zaključke 6. Foruma poljskih i hrvatskih regija održanog u Torunu u listopadu 2017. godine, a odnose se na strateško planiranje razvoja hrvatskih i poljskih regija do 2030. godine, ravnomjeran razvoj kroz poticaje u ruralnim krajevima i investicije u regijama. Unutar Foruma održat će se i Gospodarski forum kao platforma za umrežavanje i razmjenu iskustava hrvatskih i poljskih poduzetnika s Business to Business sastancima. 

Cilj Foruma svakako je i nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija koja traje od 2011. godine. Važan dio Foruma je razmjena iskustava iz privlačenja sredstava iz EU fondova što dovodi do ravnomjernijeg regionalnog razvoja. Naime, Poljska je zemlja koja je povukla najviše novaca iz EU fondova pametnim strateškim planiranjem te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Uspjela je povući preko 80 milijardi eura u dvije financijske omotnice zbog spuštanja zadaća programiranja operativnih programa na regionalnu razinu.  

"Poljska je država s kojom imamo mnogo sličnosti pa se dobro razumijemo, dijelimo iste ciljeve i ista načela. Budući da je Hrvatska devet godina nakon Poljske ušla u obitelj Europske unije, prepoznali smo tu zemlju kao dobar uzor. Pokazalo kako su naše županijske razvojne agencije najspremnije aplicirati za sredstva europskih fondova. To je najbolji pokazatelj kako smo prihvatili poljska iskustva i savjete te da su županije na dobrom putu da postanu nositelji regionalnog razvoja" objasnio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk razloge organiziranja ovog susreta.