Konferencija Garancija za mlade

PCZ Konferencije Konferencija Garancija za mlade
Više informacija

Lokacija

Ratkajev prolaz 8, Visoka škola za komunikacijski menadžment Edward Bernays, Zagreb

Program

Program konferencije pogledajte ovdje.

Kontakt

Za više informacija nazovite 01/ 6326 009 ili pošaljite e-mail na hph@poslovni.hr.

Konferencija Garancija za mlade garancija

18. svibnja, Ratkajev prolaz 8, Visoka škola za komunikacijski menadžment Edward Bernays

 

Iako često podcijenjen u odnosu na visokoškolski sustav, sustav strukovnog obrazovanja ekstremno je važan dio društvene i ekonomske arhitekture svake države, ali i jedan je od osnovnih alata za borbu s nezaposlenošću. Zemlje u okruženju poput Austrije upravo zahvaljujući razvijenom i promišljenom strukovnom obrazovanju imaju nisku stopu nezaposlenosti među mladima. Sustav unutar kojega se mladi školuju tri godine u dogovoru s potencijalnim poslodavcima garantira im zaposlenost po završetku školovanja, a državi rješava problem visoke stope nezaposlenih među mladima.

Hrvatakoj, pak, tek predstoji reorganizacija strukovnog obrazovanja koje u ovom trenutku uvelike ne odgovara potrebama tržišta rada, posebice na lokalnoj razini. Jedan od tipičnih primjera takvih diskrapancija su lokalne zajednice na jadranskom dijelu Hrvatske koje kadar potreban za djelatnosti koje su tamo razvijene uvoze iz kontinentalnog dijela, a s druge strane, same obrazuju lokalno stanovništvo za struke i djelatnosti gdje je potencijal gospodarske aktivnosti i zapošljavanja vrlo mali.

Također,  pitanje strukovnog obrazovanja otvara i širu temu vezanu uz činjenicu kako u Hrvatskoj obrazovanje još uvijek uvelike ne prati potrebe realnog sektora i time generira dio nezaposlenih među mladima. Taj problem djelomično se rješava preko programa Garancije za mlade kojim se obrazovanim mladim ljudima pokušava pružiti mogućnost stjecanja radne prakse.

Poludnevna konferencija Strukovno obrazovanje i Garancija za mlade zamišljena je kao okupljanje predstavnika državnih vlasti, javnih insitucija, predstavnika obrazovnog sektora i privrednika s ciljem rasprave o trenutnim izazovima s kojima se suočava sektor strukovnog obrazovanje, te o modelima i dosezima mjera javne politike koja se u tom sektoru trenutno provode.