Energy Investment Forum 2017.

PCZ Konferencije Energy Investment Forum 2017.
Više informacija

Lokacija

Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb

Program

Preliminarni program konferencije pogledajte ovdje.

English version - concept

English version - timetable

Kontakt

Za dodatne informacije obratite se na telefone 01 6326 000 i 6326 030 i  na e-mail konferencije@poslovni.hr

Energy Investment Forum 2017. EIF 2017.

4. Energy Investment Forum 2017.

Potencijali ulaganja u energetskom sektoru

16. veljače 2017., Mala dvorana Vatroslav Lisinski, Zagreb

Energy Investment Forum (EIF) tradicionalna je konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji. Na svojem je prošlogodišnjem izdanju EIF okupio 300 stručnjaka iz sektora energetike i povezanih industrija. I ove će godine konferencija obuhvatiti najrelevantnije teme, domaće i strane govornike vezane uz tematiku investicija u energetici, te ponovno poslužiti kao mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršne vlasti, financijskih institucija, projektnih developera i proizvođača industrijskih tehnologija.

Tijekom proteklih nekoliko godina uža regija opet proživljava snažnu ekspanziju investicijskih projekata u sektoru energetike. Samo se na području Hrvatske ulagačima nude projekti vrijedni više od osam milijardi eura, a još se toliko planira uložiti i u susjednim državama. Ti su projekti, ali i specifične geopolitičke okolnosti, nakon dugo vremena skrenuli pažnju globalne investicijske javnosti na ovaj dio svijeta.

Uz očekivani nastavak ciklusa istraživanja nalazišta ugljikovodika u kopnenom dijelu Hrvatske, značajne investicije planiraju se i u elektroenergetici, bilo projektima vezanima uz obnovljive izvore energije, bilo uz tzv. konvencionalne objekte. Osim toga, velik investicijski potencijal leži u nužnosti izgradnje i modernizacije plinske i naftne infrastrukture, kao i u potrebi dostizanja tehnoloških i ekoloških standarda. Uz dugo očekivanu strategiju energetskog razvoja, koja bi trebala pomiriti sigurnost opskrbe energentima s ekološkim ciljevima, te mogućnosti mogu predstavljati začetak novog ciklusa gospodarskog rasta u Hrvatskoj i regiji tijekom narednog desetljeća.

 

KOME JE NAMIJENJENA KONFERENCIJA?

Konferencija je mjesto okupljanja stručnjaka iz sektora energetike i povezanih industrija, predstavnika znanstvene zajednice i izvršne vlasti, ali i projektnih stručnjaka i proizvođača opreme.

Predavanja i prezentacije:

Uvodno izlaganje: Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH

Keynote prezentacija: Europska komisija - Pripreme EU za globalnu energetsku tranziciju

Keynote prezentacija: Budućnost ulaganja u upstream

Keynote prezentacija: Vermilion Energy Inc. - Investicijski planovi i suradnja s hrvatskim gospodarstvom

Stručno izlaganje: PricewaterhouseCoopers - Globalna energetska transformacija

Stručno izlaganje: Zdeslav Matić, poseban savjetnik Ministra zaštite okoliša i prirode za energetiku - LNG terminal u startnoj poziciji

 

1. PANEL DISKUSIJA

Sigurnost opskrbe i zaštita okoliša - investicijski potencijali u niskougljičnoj strategiji

Danas energetika ima bitno drugačije karakteristike nego prije samo desetak godina. Ključni međunarodni izazov današnjice jest kako održati sigurnu i ekonomski povoljnu opskrbu energijom, uz istovremeno smanjenje negativnih efekata klimatskih promjena i utjecaja na okoliš. Stoga je imperativ koji se nameće kako na razini Europske unije, tako i u pojedinačnim nacionalnim strategijama, iznaći adekvatne tehnologije i modele financiranja gradnje energetskih objekata koji će zadovoljiti stroge okolišne kriterije te istovremeno osigurati sigurnost opskrbe.

Uvodna prezentacija: Davor Škrlec, Europski parlament

Očekivani sudionici panel diskusije:

Miroslav Mesić (HOPS), Hrvatska elektroprivreda, INA, RWE, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike RH...

 

2. PANEL DISKUSIJA

Investicije u regiji - poticanje prekograničnih projekata

Krajem studenoga 2016. godine Europska komisija predstavila je do sada najveću reformu energetske regulative koja će odrediti budućnost energetike u EU. Kada je riječ o sigurnosti opskrbe, što je posebno važno za države poput Hrvatske, koje uvoze 30 do 40 % energije, traži se veća suradnja među državama, za što su osigurani mehanizmi financiranja obuhvaćeni Planom ulaganja za Europu.

Regija je suočena sa zastarjelom energetskom infrastrukturom, slabo integriranim tržištima i nekoordiniranim nacionalnim energetskim politikama. Stoga je prioritet poboljšanje međusobne povezanosti energetskih mreža i osuvremenjivanje infrastrukture s ciljem smanjenja energetske ovisnosti, izbjagavanja poremećaja u opskrbi te osiguranja povoljnih energenata gospodarstvu.

Očekivani sudionici panel diskusije:

Plinacro, Srbijagas, Geoplin, BH Gas...