Energy investment forum 2015.

PCZ Konferencije Energy investment forum 2015.
Više informacija

Lokacija

Kongresni centar Forum, Radnička cesta 50, Zagreb

Program

Program i koncept konferencije pogledajte ovdje.

Program na engleskom pogledajte ovdje. (Program in English)

Kontakt

Za dodatne informacije obratite se na telefone 01 6326 000 i 6326 021 i  na
e-mail pretplata@poslovni.hr.

Energy investment forum 2015. eif/pixsell

Tijekom protekle dvije godine Hrvatska, ali i uža regija, opet proživljava snažnu ekspanziju investicijskih projekata u sektoru energetike. Samo na području Hrvatske ulagačima se nude projekti vrijedni više od osam milijardi eura, a još toliko planira se uložiti i u susjednim državama. Ti projekti, ali i specifične geopolitičke okolnosti, nakon dugo vremena su skrenule pažnju globalne investicijske javnosti na ovaj dio svijeta.

Tako i ne čudi da je novi ciklus istraživanja nalazišta ugljikovodika na Jadranu, koji bi 2015. trebao početi u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori, privukao interes ukupno desetak renomiranih kompanija s tri kontinenta.

Značajne investicije planiraju se i u elektroenergetici, bilo projektima vezanim za obnovljive izvore energije, bilo za tzv. konvencionalne objekte. Samo u Hrvatskoj u visokom stupnju predrealizacije je više takvih projekata, od Plomina C, preko plinske termoelektrane u Osijeku, do hidrosustava Kosinj-Senj. U BiH, pak, već 2016. s radom bi trebala početi termoelektrana Stanari, prve značajnije energetske investicije u jugoistočnoj Europi realizirane pomoću kineskog kapitala. Ruski ulagači u regiji su prisutni prvenstveno kroz projekt velikog plinovoda Južni tok, ali i cijeli niz manjih projekata, dok interesenti za ulaganja u obnovljive izvore energije u regiji također internacionalni.

Takav značajni investicijski potencijal i interes međunarodnih investitora mogao bi biti začetak novog ciklusa gospodarskog rasta u Hrvatskoj tijekom narednog desetljeća, no da bi te prilike mogle biti iskorištene, a projekti realizirani, cijeli niz uvjeta morat će biti ispunjen. Osim potrebe za kvalitetnim administrativno-poreznim okruženjem, evidentno je kako je ulaganje u velike infrastrukturne objekte, odnosno kapitalno intenzivne projekte, u okolnostima otvorenog i nadnacionalnog  tržišta energijom postalo iznimno kompleksno i znatno rizičnije.

U takvoj situaciji, a uz sve strože klimatsko-okolišne ciljeve koje kroz zajedničke politike državama članicama nameće Europska unija, bitku za investicijsku konkurentnost u sektoru energetike dobit će one države koje će svoju energetsku strategiju uspjeti formulirati i provesti kao interesornu razvojnu politiku.

Energy Investment Forum tradicionalna je konferencijsko-sajamska manifestacija posvećena problematici razvoja energetskih investicijskih projekata u Hrvatskoj i regiji. Na svom prošlogodišnjem izdanju EIF je tijekom dva dana okupio više od 500 profesionalca iz sektora energetike i povezanih industrija.

Konferencija se 2015. održala u komprimiranom, jednodnevnom formatu, a obuhvatila je najrelevantnije teme, domaće i strane govornike vezane za tematiku investicija u energetici, te ponovno poslužila kao mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršne vlasti, financijskih institucija, projektnih developera i proizvođača industrijskih tehnologija.  

Sudionici
 • Energy investment forum 2015.

  Miroslav Mesić, HOPS

 • Energy investment forum 2015.

  Ivica Jakić, Alpiq AG

 • Energy investment forum 2015.

  Eric G. Hathon, Marathon Oil Corp.

 • Energy investment forum 2015.

  Tim Allan, OMV