Znanstvenici s Ruđera dobili 700 tisuća kuna za projekte

Autor: Poslovni dnevnik , 07. travanj 2014. u 22:01
Zoran Ereš, Ivan Halasz i Ivica Rubelj sa Instituta Ruđer Bošković/IRB

Sredstva za istraživanja odobrena su u sklopu programa Poslovne-inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO).

Ruđerovim znanstvenicima dr. Ivici Rubelju, dr. Ivanu Halaszu i mr. Zoranu Erešu na raspolaganju je preko 700.000 kuna za suvremena istraživanja u biomedicini, kemiji i ekologiji.

Riječ je o inovativnim i visoko komercijalnim projektima koji bi trebali doprinijeti razvoju novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa kao što su razvoj pouzdane genske terapije, novih metoda kemijskih reakcija ili proizvodnji inovativnih ćelija za razvoj novih materijala. Sredstva za istraživanja odobrena su u sklopu POC programa Poslovne-inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO) koja je ove godine dodijelila ukupno 15 milijuna kuna za 50 inovativnih projekata. Dr. Ivici Rubelju odobreno je 349.000 kuna za projekt "Konstrukcija genetičkih alata za sigurnu integraciju strane DNA u genom čovjeka".

 

349tisuća

kuna odobreno je za projekt Dr Ivice Rubelja za razvoj genske terapije

Cilj projekta je razviti genetičke alate za ciljanu i pouzdanu ugradnju željenih gena u stanicu što će značajno poboljšati npr. gensku terapiju ili kreiranje zdravih genetički modificiranih organizama. Dr. sc. Ivanu Halaszu na raspolaganju je 243.000 kuna za projekt "Razvoj bez-otopinske sinteze farmaceutski djelatne tvari" iz skupine metalolijekova, koja se koristi kao antiseptik, osobito u kremama za olakšavanje opeklina. Mr. sc. Zoranu Erešu odobreno je 180.000 kuna za projekt "Visoko-temperaturna ćelija za optička mjerenja u agresivnim atmosferama", koja će omogućiti optičko promatranje tijeka sinteze novih materijala. Suvremena eksperimentalna i komercijalna proizvodnja takvih materijala vrši se uglavnom naslijepo – proizvođač dobiva gotov proizvod na uvid tek nakon gašenja proizvodnog pogona.    

Komentirajte prvi

New Report

Close