Zapošljavanje mladih kroz EU projekt “Jamstvo za mlade”

Autor: Agencija VLM , 21. siječanj 2014. u 12:05
Biljana Borzan (Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL)

Članice EU-a prihvatile su načela programa “Jamstvo za mlade” u travnju prošle godine.

Biljana Borzan ( SDP), zastupnica u Europskom parlamenta, tvrdi u piropćenju za medije kako je Hrvatska među prvih 6 članica Europske unije koje su Europskoj komisiji već podnijele planove za program zapošljavanja i osposobljavanja mladih preko programa Youth Guarantee. Jamstvo za mlade inovativan je pristup rješavanju nezaposlenosti mladih po kojem sve osobe mlađe od 25 godina , a u nekim članicama i 30 procijene li da je to nužno, unutar četiri mjeseca od završetka školovanja ili gubitka prethodnog zaposlenja dobivaju kvalitetnu i konkretnu ponudu bez obzira na to jesu li prijavljeni na Zavod za zapošljavanje. Kvalitetna ponuda podrazumijeva ponudu za posao, praksu, pripravništvo ili nastavak obrazovanja te mora biti prilagođena pojedinačnim potrebama i situaciji. Članice EU-a prihvatile su načela programa Jamstvo za mlade u travnju prošle godine.

Hrvatskoj je rezervirano 61,82 milijuna eura na što se nadodaje isti ili čak viši iznos iz Europskog socijalnog fonda. K tome, regije s nezaposlenošću mladih iznad 25 posto mogu računati na još veća sredstva. U idućim ćemo tjednima saznati mišljenje EK o planovima, o kvaliteti predviđenih mjera, o stavovima država – članica koje su mjere pogodne za korištenje EU sredstava. Za Hrvatsku ovo predstavlja velik zadatak konkretnog planiranja poteza za ublažavanje teškog problema.

Provedba Jamstva za mlade zahtijevat će strukturne reforme. EK je detektirala nekoliko prioritetnih područja za ozbiljne promjene, poput prilagodbe zavoda za zapošljavanje specifičnim potrebama najmlađeg dijela radne populacije, počevši od savjetodavne uloge i organiziranja doškolovanja. Bolja koordinacija i snažnija suradnja ključnih sudionika procesa – zavoda za zapošljavanje, poslodavaca, škola, sindikata, ministarstava, regija – malena je investicija s velikim dobicima.

Komentirajući ovu vijest zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan kazala je sljedeće: Pozdravljam ekspeditivnost resornih službi RH u pripremi implementacijskog plana za Jamstvo za mlade. Ističem da je vrijednost dodatnog investiranja u mlade iznimno velika. Iako se procjenjuje da bi troškovi Jamstva za mlade uzeli 0,22 posto BDP-a ( ili 21 milijardi po procjeni ILO, Međunarodne organizacije rada ) koristi bi prešle 1,21 posto BDP-a ili 153 milijarde eura, koliko npr. iznosi 1,25 posto godišnjeg proračuna EU. Visoka nezaposlenost mladih u Hrvatskoj i u EU prijetnja je društvu, njegovoj sadašnjosti i pogotovo budućnosti. Do sada najbolje educirana generacija, sa svim svojim golemim potencijalima, ne smije postati izgubljenom generacijom.

Komentirajte prvi

New Report

Close