Zakoni koji potiču poduzetništvo ključ za poticaje iz EU

Autor: Bernard Ivezić , 06. listopad 2014. u 22:01
Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta/Goran Stanzl/PIXSELL

Ideja je da se kod donošenja novih zakona pita poduzetnike kakav utjecaj novi zakoni imaju na njih.

Facebook za poduzetnike ministra Gordana Marasa, koji je Ministarstvo poduzetništva i obrta službeno u rad pustilo u ponedjeljak, najava je nove regulatorne giljotine i novih pravila donošenja zakona u Hrvatskoj. Europska komisija od kraja 2016. godine imat će pravo usporiti pa čak i zaustaviti isplatu sredstava iz strukturnih fondova ukoliko članice ne budu testirale utjecaj novih zakona i propisa, ne samo na državni budžet, već i na poslovanje malih i srednjih poduzetnika.Hrvatska Vlada će, drugim riječima, ako ne počne intenzivnije konzultirati poduzetnike i paziti na administrativna opterećenja, biti u situaciji da joj Komisija može usporiti pa i zaustaviti povlaćenje čak milijardu eura iz strukturnih fondova namijenjenih jačanju konkurentnosti poduzetništva.

Učinak na prihode
Jedan izvor iz Vlade pojašnjava da smo se obvezali jačati konkurentnost poduzetnika pa ako nećemo imati načina da dokažemo da i u praksi radimo na tome, EK nam može reći da nema razloga dalje davati novce za tu namijenu.Ministar Maras naglasio je da će pri svakoj budućoj promjeni propisa njegovo ministarstvo inzistirati na provođenju takozvanih SME testova (small and medium entrepreneurship) kojima je cilj ispitati kakav učinak te promjene imaju na poduzetnike."Poduzetnici su ti koji stvaraju prihod proračunu i koji stvaraju nova radna mjesta i zato je vrijeme da se pri izradi zakona prestane misliti samo o tome kako oni utječu na proračun i počne razmišljati i kako utječu na poduzetnike", kaže Maras.Pojašnjava da se trenutačno pri donošenju zakona i drugih propisa ispunjava isključivo obrazac za procjenu fiskalnog učinka. Ideja je da se kod donošenja novih zakona pita poduzetnike kakav utjecaj novi zakoni imaju na njih."Želimo li zadržati visoku razinu poticaja moramo paziti kako će se novi zakoni reflektirati na poduzetnike", pojašnjava Maras. 

EU trend
Dijana Bezjak, pomoćnica ministra kaže da će business test panel i sustav za e-konzultacije iskoristiti kako bi otkrili koja su točno administrativna opterećenja."Ovo je trend u EU gdje se ne traži samo SME test, kako bi se vidjeli učinci novih zakona na poduzetnike, već kako bi imali i dokaze da oni u praksi ne stvaraju dodatno opterećenje za SME kako bi ih tek onda mogli primijenjivati", kaže Bezjak.

Manje propisa

Prvi test
Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva prvi je propis koji će vlada pustiti u javnu raspravu kroz tzv. Facebook za poduzetnike (http://esavjetovanja.minpo.hr). Očekuje se da će to biti do kraja listopada.

Regulatorna giljotina
Uvođenje Facebooka za poduzetnike Ricardo Pinto, čelnik Bizimpacta, kaže da je to uvod u treću regulatornu giljotinu u Hrvatskoj. Dodaje da u budućnosti neće biti novih propisa za SME osim ukoliko ministarstvo ne dokaže da ti propisi ne predstavljaju novi teret za SME.

Komentirajte prvi

New Report

Close