Za uređenje tvrđave Nehaj povukli 742.000 eura

Autor: Ksenija Kale , 19. studeni 2012. u 22:01
Voditeljica projekta Matea Sukurica/PIX

Europska Unija sa 75% novca sufinacira projekt turističke valorizacije tvrđave Nehaj i njezine okolice.

Grad Senj je za projekt "Turistička valorizacija kulturno-povijesne baštine i javne infrastrukture parka Nehaj" povukao 742.262 eura iz programa Europske unije IPA. Zahvaljujući tome projektu ukupno vrijednom 989.682 eura koji EU sufinancira sa 75 posto turistički bi se trebalo unaprijediti područje koje okružuje tvrđavu Nehaj. Grad Senj projekt sufinancira s preostalih 25 posto.

Voditeljica ovoga projekta je Matea Sukurica. Počeo je 28. siječnja ove godine i traje 12 mjeseci, do 28. siječnja 2013. godine. Dorotea Prpić, direktorica razvojne agencije Senj ističe da se ovim projektom želi turistički valorizirati vrijedno kulturno područje parka koji okružuje tvrđavu Nehaj te građanima, domaćim i inozemnim posjetiteljima grada ponuditi nove sadržaje. Napominje da će Senj, zahvaljujući novcu EU, dobiti novi, prepoznatljiv, urbani i turistički sadržaj."Upravo traju građevinski radovi na uređenju samog parka. Projekt će omogućiti dodatne turističke sadržaje kako bismo uz postojeće privukli i nove turiste", kazala nam je Prpić. U parku Nehaj na površini od oko 14 hektara će se obnoviti oko 3400 četvornih metara staza s kamenim rubnjacima i ispuniti šljunkom te popločiti glavna staza površine od oko 1500 četvornih metara koja vodi od tvrđave do Kolana. Obnovit će se i urušeni suhozidi uz staze. Na Nehaj će se uvesti javna rasvjeta i video-nazor. U parku će se postaviti nove klupe i koševi za otpad. Bit će postavljene sprave na dva dječja igrališta, obnoviti spomenici Kosturnica i Kalvarija te obnoviti postojeće i posaditi novo raslinje.

Planirana je i obnova stepenica na ulazu u park sa strane Kolana te uređenje okoliša i postavljenje nove rasvjeta oko tvrđave Nehaj. U samoj tvrđavi bit će stup s informacijama o tvrđavi i senjskoj povijesti. Tvrđava Nehaj, simbol grada Senja, sagrađena je 1558. godine. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća u okolici Senja. Godišnje ima oko 45.000 posjetitelja."Preko zime će biti organizirane posjete turista parku Nehaj koliko nam vrijeme dozvoli, no tvrđava će biti ta koja će nositi cijeli sadržaj. Ukoliko vrijeme dozvoli u samome parku planiramo i održavanje škole u prirodi", tvrdi Prpić te najavljuje nastavak ovoga projekta, također uz pomoć sufinanciranja iz Europske unije. "Čekamo raspisivanje natječaja IPA IIIC- Poslovna infrastruktura koji je najavljen za zadnji kvartal 2012. godine jer postoji ideja za nastavak ovoga projekta u sklopu kojega bi se na jednom dijelu parka izgradili i sportski tereni.

Vrijednost radova iznosi oko 5 milijuna kuna i računamo da ćemo opet imati razumijevanje za naš projekt odnosno da će ga EU ocijeniti pozitivno", napominje. Prpić napominje da je iskustvo u pripremi i provedbi projekta parka Nehaj do sada bilo pozitivno i da prepreka nije bilo. "U samoj pripremi dokumentacije veliku je ulogu imao konzervatorski odjel u Gospiću i u Rijeci koji su pratili razvoj same projektne dokumentacije a sada prate i razvoj samih radova na Nehaju. U početku smo koristili usluge konzultanata u smislu tehničke pomoći u okviru Ličko-senjske županije koji su nam uvelike pomogli i uveli nas u tu europsku priču", naglašava Prpić.Grad Senj dosad je bio vrlo uspješan u privlačenju novca iz fondova Europske unije. Kao nositelj sedam projekata Senj je iz EU uspio povući 28 milijuna kuna.

Najave

21. studenoga
Nova luka Sisak

Otvaranje projekta "Tehnička pomoć za Master plan Nove luke Sisak", financiranog u sklopu IPA Programa regionalnog razvoja – Promet, održat će se u zagrebačkom hotelu International, Miramarska 24, s početkom u 18 sati.

21. studenoga
Inkubacijski centar

Polaganje kamena temeljca za izgradnju "Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju tehnologije – BIOCENTAR", u sklopu IPA Operativnog programa za regionalnu konkurentnost, zagrebački Znanstveno-učilišni kampus Borongaj, dvorana 1, Borongajska cesta 83f, u 13 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close