Za Slavoniju 6,8 mlrd. kuna EU novca

Slavonske županije dobit će pomoć za pripremu projekata za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020. 
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL Slavonske županije dobit će pomoć za pripremu projekata za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020. 
IVICA GALOVIĆ/ PIXSELL

Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina, poručuje ministrica Žalac.

Gotovo svi ministri predvođeni premijerom Andrejom Plenkovićem prisustvovat će sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak u Vinkovcima. Riječje o petoj sjednici tijela koje prati provedbu projekata u jednom od najugroženijih dijelova Lijepe naše.

Savjetom inače predsjeda sam Plenković, a zamjenica mu je ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

 

29 strateških

projekata okvirne vrijednosti 700 milijuna kuna

Jačanje infrastrukture

Projekt Slavonija, Baranja i Srijem usmjerio je 2,5 milijarde eura iz suropskih strukturnih fondova u pet slavonskih županija, a zasad je ugovoreno je 36,25 posto sredstava odnosno 6,8 milijarda kuna vrijednih projekata.

Na posljednjoj su sjednici u veljači bili ugovoreni projekti ukupne vrijednosti 5,5 milijardi kuna. Ukupno je za pet slavonskih županija rezervirano 2,5 milijardi eura.

“Svjedočimo najvećim ulaganjima u Slavoniju tijekom posljednjih 15 godina i konačno upravljamo razvojem, imamo viziju i cilj. Samo danas, potpisano je 130 ugovora za projekte ukupne vrijednosti 1,3 milijardi kuna na području Slavonije, Baranje i Srijema.

 

130 ugovora

samo se danas potpisuje 
u Vinkovcima

Revitalizacija Slavonije apsolutni nam je prioritet i zato stvaramo nove lance vrijednosti, ulažemo u sve segmente života od dječjih vrtića, škola, pa do osiguravanja novih radnih mjesta kroz razvoj poduzetništva, kulture,turizma i naravno poljoprivrede”, poručila je ministrica Žalac.

Na listi projekata za koje su sredstva ugovorena najveći su iz sfere infrastrukture koja uglavnom pokriva ulaganje u željeznicu, vodoopskrbu i odvodnju te lučke infrastrukture od Osijeka do Vukovara i Vinkovaca, ali ima i puno manjih projekata kojima se jača poslovna infrastruktura, omogućava lakše poslovanje ili su pak usmjereni na zapošljavanje poput projekta ‘Zaželi’. Riječ je o projektu kojim su obuhvaćene žene koje žele prihvatiti skrb o starijim usamnjenim osobama. Za njih je osigurano više od 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europske unije koji će se direktno osjetiti na kućnom budžetima Slavonaca.

Vidljiv je i projekata iz područja obnove fasada bilo javnih ili privatnih zgrada za koje su također ugovorena značajna sredstva. Najveći pojedinačni projekt je nadogradnja i elektrifikacija željezničke pruge Vinkovci-Vukovar za koju je ugovoreno 453 milijuna kuna.

Cilj projekta je osiguranje efikasne i pouzdane željezničke povezanosti između luke Vukovar i cijele Republike Hrvatske i ostalih povezanih dijelova Europe što će dovesti doprebacivanje teretnog prometa s cestovnog na željeznički promet što će na kraju doprinijeti ekonomskom razvoju regije i smanjenju emisije štetnih plinova i smanjenju zagađenja okoliša. Financira se nadogradnja i elektrifikacija 18,71 km željezničke pruge Vinkovci-Vukovar.

 

312 milijuna

kuna dobit će Osijek samo kroz dva projekta za luku i tramvaj

Među većim projektima su i modernizacija tramvajske infrastrukture te izgradnja terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek. Samo kroz ta dva projekta u Osijek će se sliti više od 312 milijuna kuna iz europskih fondova.

Pomoć od Svjetske banke

“Razvojni sporazum koji ćemo potpisati rezultat je prvenstveno timskog rada državne i regionalne razine. Zajedničkim smo naporima definirali 29 strateških razvojnih projekata okvirne vrijednosti 750 milijuna kuna i što je najvažnije, osigurali sredstva za njihovo financiranje iz europskog i državnog proračuna”, poručila je ministrica Žalac pojašnjavajući da je utvrđena i financijska omotnica te izvori sredstava za financiranje tih projekata.

Osigurano je i dodatnih 50 milijuna kuna koji će biti dodijeljeni za pripremu spomenutih projekata koji su iz područja poljoprivrede, drvne industrije, metaloprerađivačke industrije, turizma te iz kategorije koju je resor definirao kao “opće” projekte neophodne za gospodarski razvoj.

 

29,6 posto

sredstava ugovoreno je 
21.2.2018. na zadnjoj sjednici

Slavonske županije dobit će pomoć za pripremu projekata za sljedeću financijsku perspektivu nakon 2020. tako da će Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisat će sa Svjetskom bankom sporazum o pružanju savjetodavnih usluga.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!