Za privlačenje mladih u svijet umjetnosti povukli 344.000 eura

Autor: Marta Duić , 11. travanj 2016. u 22:01
Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a/Igor Kralj/PIXSELL

Osnovni cilj projekta Translocal je potaknuti uzrast od 15 so 25 godina na posjete muzeju i kreiranje postava.

Projekt Translocal: Museum as a toolbox Muzej suvremene umjetnosti (MSU) osmislio je u suradnji s kolegama iz muzeja Universalmuseum Joanneum/Kunsthaus Graz, KUMU Tallinn, Museion Bozen i Muzeum Sztuki Lodz.

Riječ je o projektu vrijednom 344 tisuće eura koji se financira iz fonda Kreativna Europa, a započeo je u listopadu 2015. i trajat će sve do listopada 2017.godine. ˝Projekt je osmišljen za publiku koju je najteže dobiti u muzeje, generaciju između 15 i 25 godina. Vrlo je važno uključiti publiku u stvaranje različitih sadržaja i programa, ne da samo dođu na izložbu već da sudjeluju u stvaranju izložbe sa svojim prijedlozima i konkretnim radom – jednom riječju da publika participira.

 

5europskih

muzeja uspješno surađuje na provedbi projekta

Iako je participacija i sad prisutna, želimo je povećati˝, objasnila nam je Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a. Ovo je već drugi europski projekt nastao iz Translocal mreže muzeja, a nastao je na poticaj muzeja Johaneum iz Graza.˝ Ta mreža je formirana da bismo surađivali, razmjenjivali iskustva i zajedno radili projekte s kojima se možemo lakše natjecati za eu fondove. Konkretno, u ovom projektu nam je važno da se krene s pravilnim stručnim anketama i istraživanjima, a rezultate ćemo koristiti kako bi napravili ono što publika želi i treba, a sve to temeljeno na njihovom angažmanu˝, kaže Pintarić.

Na projektu su radile ravnateljica muzeja i mlada kustosica Ana Škegro, a sam projekt se sastoji od više segmenata -istraživanja, međunarodnih skupova, umjetničke i kustoske rezidencije, izložba, publikacija te web portala s dokumentacijom i rezultatima istraživanja unutar projekta. Kao završnica višemjesečnog istraživačkog rada planirana je putujuća izložba.

Komentirajte prvi

New Report

Close