Za nove bolničke odjele i kraće čekanje 232 mil. eura

Autor: Marija Crnjak , 17. veljača 2015. u 17:07
Ministar zdravlja Siniša Varga može krenuti u ozbiljne investicije/Grgur Žučko/PIXSELL

Ministarstvu zdravlja u pripremi projekata pomaže tim Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Hrvatskom zdravstvu je na raspolaganju oko 235 milijuna eura iz strukturnih fondova Europske unije u razdoblju do 2020. godine, a novac će se iskoristiti za investicije kojima će se skratiti liste čekanja, smanjiti smrtnost od kroničnih nezaraznih bolesti te povećati financijska učinkovitost upravljanja, planiraju u Ministarstvu zdravlja.

 

50milijuna

eura namijenjeno je poboljšanju energetske učinkovitosti

Riječ je o bespovratnim sredstvima koja će se koristiti su za unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite, razvoj dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija, razvoj hitne medicine, izgradnju i uređenje bolničke infrastrukture, programe osposobljavanja zdravstvenih djelatnika  te za preventivne programe i programe  promicanja javnog zdravlja. Uz to je na raspolaganju i 50 milijuna eura namijenjenih poboljšanju energetske učinkovitosti zdravstvenih objekata. Oko 35 milijuna eura uložit će se u Odjel palijativne skrbi bolnice u Novom Marofu, Zavod za forenzičnu psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, Kliniku za dječje bolesti Zagreb te Spinalni centar u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama.

U planu je uređenje i opremanje četiri nova objedinjena hitna bolnička prijema u Splitu, Sisku, Dubrovniku i Zagrebu, ukupno vrijedna 26,5 milijuna eura. Za primarnu zdravstvenu zaštitu predviđeno je 18,5 milijuna eura, čime će se osigurati bolja opremljenost ordinacija, kako bi se dio dijagnostike mogao rješavati na razini primarne zdravstvene zaštite te rasteretiti bolnički sustav. Za uređenje i opremanje dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija predviđeno je 70 milijuna. S 35 milijuna eura poticat će se razvoj kadrova i deficitarnih specijalizacija u nerazvijenim područjima kroz stipendije i pokrivanje životnih troškova zdravstvenog osoblja.

 

18,5milijuna

eura predviđeno je za primarnu zdravstvenu zaštitu

Za projekt E-zdravlje raspoloživo je 40 milijuna eura, čime bi Hrvatska po informatičkoj povezanosti s devetog mjesta u EU skočla na treće mjesto. S 15 milijuna eura financirat će se preventivni i programi usmjereni na stvaranje zdravih životnih navika. Ministar zdravlja Siniša Varga ističe pomoć tima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u pripremi projekata, pa se nada da će u predviđenom roku uspjeti apsorbirati namijenjena sredstva. U Ministarstvu najavljuju da će vrlo brzo započeti realizacija nekih već ugovorenih projekata, kao što su Odjel za palijativnu skrb u Novom Marofu i forenzični odjel u Vrapču. U Dubrovniku je također sve spremno za izvedbu objedinjenog hitnog bolničkog prijema u vrijednosti od 600 tisuća eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close