Za Kreativni program EU planira proračun od 1,8 mlrd. €

Autor: Poslovni dnevnik , 30. rujan 2013. u 22:01
Do 2020. u programu će sudjelovati više od 8000 kulturnih organizacija/FOTOLIA

Cilj programa je poduprijeti europsku kinematografiju, kulturni i kreativni sektor u skladu sa strategijom Europa 2020.

Europska unija donijela je novi program Kreativna Europa za razdoblje 2014. do 2020. čiji je cilj poduprijeti europsku kinematografiju, kulturni i kreativni sektor s ciljem doprinosa održivom rastu i zapošljavanju u skladu sa strategijom Europa 2020 koja promiče pametni, održivi i inkluzivni razvoj. Za program je predložen proračun od 1,8 milijardi eura. 

Prekogranična suradnja
Prema istraživanjima, kultura čini važnu ulogu u ekonomiji Europske unije. Naime, udio kulturne i kreativne industrije u europskom BDP-u iznosi 4,5 posto i čini 3,8 posto zaposlenih na europskoj razini uz rast zaposlenosti od 3,5 posto godišnje. Kreativna Europa je odgovor na takve trendove strateškim pristupom i planom ulaganja u taj sektor. Predviđa se da će u razdoblju od 2014. do 2020. godine u programu sudjelovati najmanje 8000 kulturnih organizacija, 300.000 umjetnika, kulturnih profesionalaca i njihovih proizvoda koji će primit potporu za prekograničnu suradnju što će im pomoći stjecanje iskustva i stvaranje međunarodne karijere.

Potpora će uključiti umjetnike, profesionalce u kulturi i organizacije u izvedbenim i ostalim umjetnostima, oglašavanju, filmu, TV-u, glazbi, interdisciplinarnim umjetnostima, baštini i industriji video igara. Dosadašnji programi Kultura, Media i Media Mundus bit će obuhvaćeni zajedničkim okvirnim programom u Kreativnoj Europi, ali će različiti sektori biti u različitim programskim aktivnostima. Kreativna Europa će udružiti do sada razdvojene mehanizme potpore kulturnom i audiovizualnom sektoru u zajednički tzv. 'one stop-shop' otvoren svim kulturnim i kreativnim industrijama, ali će uz to odgovarati na zasebne potrebe kulturnog i kreativnog sektora preko posebnih programskih aktivnosti, Kulture i Media.Program će, kao i dosadašnje programe u kulturi, provoditi Izvršna agencija za obrazovanje, kulturu i audiovizualnu djelatnost. 

Implementacija programa
Na natječaje će se moći prijavljivati pravne osobe, odnosno, kulturne organizacije i institucije iz svih država članica EU28, države članice EFTA-e (Island,Lihtenštajn, Norveška i Švicarska), Turska, Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina te susjedne države. Ostale države moći će sudjelovati u programu u posebnim aktivnostima. Europska komisija iznijela je neslužbeni plan početka implementacije programa Kreativna Europa nakon što je u ovoga mjeseca odobrila program rada za 2014. godinu (Annual Work Programme 2014) – ciljevi, prioriteti, opis aktivnosti i očekivani rezultati, nacrt ukupnog financijskog plana, indikativan iznos alociran za svaku aktivnost, selekcija i sufinanciranje, provizorni vremenski okvir.

Ova radnja uključivala je stručnjake iz zemalja članica kao i zajedničke susrete s predstavnicima članova odbora programa Kultura i Media. Krajem 2013. godine očekuje se objava Programskog vodiča, odnosno Smjernica za prijavitelje kako bi imali vremena za pripremu prijava te objava prvih rokova za prijave. Studija Instituta za međunarodne odnose koja je sveobuhvatna analiza programa Kreativna Europa objavljena je na stranicama Europskog parlamenta. 

Izvor: Ministarstvo kulture

Komentirajte prvi

New Report

Close