Uz pomoć EU fondova povećali su proizvodnju i izbjegli kredite

Autor: PD i VL native tim , 11. rujan 2018. u 22:00
Izlagači na sajmu podijelit će svoja iskustva sa povlačenjem novca iz EU fondova zainteresiranim sadašnjim i budućim poduzetnicima/Filip Kos/PIXSELL

Poduzetnici koji su koristili ili koriste bespovratna sredstva Europske unije ističu da su im itekako pomogla u uspješnijem poslovanju.

Vinkovci su sedmi grad domaćin informativno-edukativnog događanja "Regionalni dani EU fondova" koje organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s ciljem informiranja javnosti o korištenju fondova Europske unije na besplatnim edukacijama i EU sajmovima.Obiteljska tvrtka Vigus koja se bavi proizvodnjom kolača i torti, jedna je od izlagača koji će se građanima u Vinkovcima predstaviti 13. rujna, od 14 do 17 sati na Trgu bana Josipa Šokčevića, na Sajmu EU fondova.

Vigus je koristio bespovratna EU sredstva iz programa "E-Impuls" za kupnju strojeva i opreme za proizvodnju slastica. "Europska unija nam je sufinancirala projekt s oko 68% od ukupne vrijednosti, dakle oko 120 tisuća kuna bez PDV-a. To nam je jako pomoglo da brže ostvarimo povećanje proizvodnje, jer da smo sami sve financirali, dulje bi trajalo i morali bismo ući u kredite", pojašnjava direktor Vigusa Dražen Božić koji na vinkovački Trg dolazi s paletom Vigusovih kolača spremnih za degustaciju.

Novi sadni materijal
Domaći češnjak i grah na vinkovačkom Sajmu EU fondova predstavit će Jovica Gašparac koji je, uz pomoć EU fondova, odlučio povećati ekonomsku veličinu svog OPG-a. "Dobio sam bespovratnih 15 tisuća eura iz programa za male poljoprivrednike i tako sam za samo godinu dana povećao zaradu jer sam kupio novi sadni materijal, odnosno uložio u proizvodnju češnjaka, kukuruza kokičara i graha, a kupio sam i sijačicu", priča Jovica Gašparović, vlasnik OPG-a.

 

7,3 milijuna

una povuklo je iz EU fondova Pučko otvoreno učilištem Vinkovci kroz šest godina

"Bubamara" je uspješna vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom koja je osnovana 1984. godine kako bi promovirala izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz učinkovit i visoko kvalitetan sustav usluga. Jedna je od najvećih organizacija civilnoga društva u Hrvatskoj, a uspješno je koristila EU sredstva za mnoge projekte poput "Take Care!", "Granice bez granica", "Omogućimo im!" i "Obrazovanje bez teškoća".

"Koristeći EU sredstva, povećali smo zapošljivost i smanjili rizik od siromaštva dugotrajno nezaposlenih osoba koje smo zaposlili na projektima. EU sredstva pomogla su nam da brže i učinkovitije pružimo pomoć i potporu te socijalno uključivanje najugroženijima", pojašnjava predsjednik Udruge "Bubamara" Tomislav Velić. Slično je i s Pučkim otvorenim učilištem Vinkovci koje je, kroz šest godina, kao nositelj i partner na projektima, dosad iz EU fondova povuklo oko 7,3 milijuna kuna. Najveća vrijednost učilišta je usredotočenost na kvalitetu, upotrebljivost i trajnost postignutih ishoda učenja za polaznike, a nudi im širok raspon obrazovnih mogućnosti stjecanja i jačanja kompetencija, prvenstveno u područjima stranih jezika i informatike.

Veći kapaciteti
Lokalna agencija za razvoj "Vjeverica" d.o.o. osnovana je 2011. kao lokalna potporna infrastruktura specijalizirana za razvoj poduzetništva, ruralni razvoj, pripremu i provedbu EU i nacionalnih projekata te privlačenje investitora i unaprjeđenje investicijske klime. LAR Vjeverica provodi projekte poput Poljoprivrednog poduzetničkog inkubatora, eco "Food tura", Pismenost inicijativa napretka i Učenjem do posla. Sredstva iz EU fondova omogućila su im povećanje kapaciteta za pružanje tehničke pomoći osnivačima i poslovnim partnerima u pripremi i provedbi EU projekata kao i za pružanje visoko kvalitetnih usluga MSP-ova za razvoj poduzetništva.

Mnogo je takvih pozitivnih primjera korištenja EU fondova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a uz već spomenute izlagače, na sajmu u četvrtak, 13 rujna, predstavit će se građanima i LAG Srijem, LAG Šumanovci, Centar kompetencije d.o.o. za istraživanje i razvoj, TINTL-ured za međunarodnu suradnju, Grad Otok i Otočka razvojna agencija, Hrvatski crveni križ-Gradsko društvo Županja, B.a.B.e., Lokalna agencija za razvoj "Vjeverica", Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o te Vukovarsko-srijemska županija i Razvojna agencija VSŽ.

Prije sajma, u jutarnjim satima u vinkovačkoj Velikoj gradskoj Vijećnici s početkom u 10 sati održat će se besplatne edukacije i panel diskusija o razvoju Vinkovaca kroz EU fondove. 

Nakon panela slijede stručna predavanja pod nazivom "EU fondovi kao mogućnost financiranja za poduzetnike" na kojima će se predstaviti aktualni i budući natječaji za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te pojasniti kakva je procedura provedbe projekta i koje su najčešće pogreške u praksi. Za sve one koji žele koristiti EU fondove, a dosad nisu, održat će se interaktivna radionica "Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova?" na kojoj će se pojasniti priprema potporne dokumentacije i procedura slanja konačne projektne prijave te na čemu se dobivaju i gube bodovi prilikom vrednovanja projekta.

New Report

Close