Uz fondove već u 2017. možemo rasti kao prosjek EU

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 17. lipanj 2015. u 22:01
Prvi test bit će revizija

Prvi test bit će revizija.

Direktna je korelacija između korištenja EU fondova i gospodarskog rasta: ako bi rast iznosio jedan posto, uz EU fondove ide na tri posto, poručio je Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke, na konferenciji koju su organizirali pod nazivom EU fondovi – od ideje do realizacije.

Čelnik Zabe poručuje da uz fondove već 2017. ili 2018. možemo imati stope rasta u najmanju ruku kao prosjek EU, a možda i dosegnuti središnju i istočnu Europu, a ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić poručio je poduzetnicima da fondovima smanjuju rizik vlastitog ulaganja.  "Činjenica da dobijete bespovratno 35 do 40, ali i do 70% iznosa za male projekte, velika je prednost u odnosu na konkurenciju", rekao je Grčić.

Nepovratna sredstva EU impuls su i za povećanje izravnih stranih ulaganja koje su u Hrvatskoj lani bile za trećinu manje nego 2008. Upravo je zbog pada investicija pokrenut tzv. Junckerov plan, namijenjen jpp-u i malom i srednjem poduzetništvu. Tu je na raspolaganju 315 mlrd. eura koje je jednostavnije dobiti nego novac iz EU fondova, istaknuo je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u RH. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close