U BiH traže trošarine zbog jeftinog mlijeka iz Europske unije

Autor: Božica Babić , 13. studeni 2014. u 22:01
Proizvođači najavljuju radikalnije akcije/Sanjin Strukić/PIXSELL

Bosanskohercegovački mljekari prosvjeduju radi prekomjernoga uvoza mlijeka.

Proizvođači mlijeka iz susjedne Bosne i Hercegovine opet pripremaju velike prosvjede radi enormnog uvoza jeftinoga mliječnog asortimana iz Europske unije koji, upozoravaju, uništava njihovu proizvodnju i gasi brojne farme. Ovih su dana blokirali nekoliko graničnih prijelaza i carinskih terminala, no to je navodno samo uvertira za erupciju novog vala nezadovoljstva. 

Traže trošarine
Prema pisanju lokalnih medija proizvođači mlijeka zahtijevaju uvođenje trošarina, uvjetuju neka se svaka litra mlijeka uvezena iz zemalja članica EU optereti sa 72 pfeninga što bi, nadaju se, zaustavilo sadašnji prekomjerni uvoz. Upozoravaju kako će posljedice uvoza biti pogubne, uništit će 100 tisuća poljoprivrednika. Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH otkrivaju da je tijekom prvih šest mjeseci 2014. uvezeno 37,5 tisuća tona mesa, mesnih prerađevina i životinja u vrijednosti od 156,5 milijuna konvertibilnih maraka. Istovremeno je iz BiH kroz izvoz prodano mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti samo 31 milijun maraka.

Litru mlijeka iz uvoza u trgovačkim lancima na susjednom tržištu moguće je kupiti za 1,5 marku, ali i po nižoj cijeni, iznose bosanskohercegovački mediji i navode kako je revolt proizvođača opravdan te ne treba nikome biti iznenađenje. Dok europski farmeri, podsjećaju, primaju visoke subvencije za svoju proizvodnju oni iz BiH o potporama mogu samo sanjati.Međutim, upozoravaju, problem je što mlijeko, zapravo svi prehrambeni proizvodi po aktualnom zakonskom okviru ne podliježu trošarinskom oporezivanju. Ukoliko bi trošarine bile uvedene morale bi biti primijenjene ne samo na uvozne artikle nego i na istovjetan ukupan prehrambeni asortiman proizveden u tvrtkama na lokalnom prostoru. Usto uvođenje trošarina, podsjećaju, zahtijeva prethodnu izmjenu zakona o carinskoj tarifi, no takvo što nije moguće provesti po žurnom postupku jer odluku te naravi mora donijeti Parlament, a još je nepoznato u kojem bi terminu moglo biti sazvano novo zasjedanje te institucije.

Posljedice embarga
Bosanskohercegovački mljekari unatrag godinu i pol dana suočeni su sa (ne)očekivanim problemima. Naime, prvo ih je pogodio ulazak Hrvatske u Europsku uniju budući da su time izgubili značajnog kupca svježega mlijeka. Naime, radi neispunjavanja fitosanitarnih certifikata Bosna i Hercegovina ne može izvoziti mlijeko na zajedničko europsko tržište, a Hrvatska je, više preko trgovačkih lanaca nego mljekarske industrije, bila veliki uvoznik mlijeka.    Međutim, ruski embargo na mliječni asortiman iz Europske unije, uveden kao odgovor na sankcije Bruxellesa Moskvi, stvorio je golemi pritisak viškova čije posljedice ne trpi samo bosanskohercegovačko nego i hrvatsko tržište, radi rješavanja nagomilanih zaliha u pojedinim članicama Europske unije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close