Težak put do rješenja izbjegličke krize

Autor: Marta Duić , 22. rujan 2015. u 22:01
Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomske poslove/Reuters

EK razmatra da izbjegličku krizu proglasi izvanrednim okolnostima i time ublaži proračunska pravila.

Šef francuske diplomacije Laurent Fabius ocijenio je da izbjeglička kriza dovodi u pitanje "funkcioniranje i smisao postojanja Europe", u intervjuu za više europskih novina u utorak, dan uoči izvanrednog summita EU o izbjeglicama u Bruxellesu.

"Europa je doživjela i druge krize. No sada je na izvjestan način doveden u pitanje njezin smisao postojanja i njezino funkcioniranje", izjavio je Fabius francuskom dnevniku Le Figaro, švicarskom La Tribune de Geneve, španjolskom El Paisu, talijanskoj La Repubblici i belgijskom Le Soiru. Danas slijedi europski summita šefova država i vlada kako bi pronašli rješenja za raspodjelu 120.000 izbjeglica, Pierre Moscovici, europski povjerenik za ekonomske poslove izjavio je u utorak da Europska komisija razmatra mogućnost da se migrantsku krizu proglasi "izvanrednim okolnostima" što bi omogućilo ublažavanje europskih proračunskih pravila.

Naime, Austrija i Italija traže od Bruxellesa da primijeni odredbu Pakta o stabilnosti koja dopušta da javni deficit u slučaju "izvanrednih okolnosti" prelazi prag od 3 posto BDP-a bez pokretanja kaznenog postupka. "Točno je da Pakt o stabilnosti i rastu predviđa postojanje izvanrednih okolnosti. Moramo postaviti pitanje je li u ovom slučaju riječ o izvanrednim okolnostima, u smislu koji predviđa pakt, i ako se može dopustiti neka vrsta fleksibilnosti, u kojem opsegu. Iznijet ću elemente koji će omogućiti Vijeću da formulira mišljenje",rekao je Moscovici za francusku televiziju France 2. Moscovici ističe da to ne smije biti "poticaj na pretjeranu proračunsku slobodu"te napominje kako EK ne podržava prijedlog da se uvedu financijske sankcije onim državama članicama koje ne žele primiti izbjeglice. 

Komentirajte prvi

New Report

Close