Sve više Europljana negativno gleda EU

Autor: Tomislav Oharek , 21. siječanj 2016. u 22:01
Dvije trećine Europljana osjeća se građanima EU/Wikipedia

U Hrvatskoj o EU 51 posto ispitanika ima pozitivno mišljenje, čime smo se svrstali među pet vodećih.

Moramo postići konkretne rezultate i osigurati njihovu vidljivost u borbi protiv rastućeg skepticizma u cijeloj Europi. Održati obećanja i pridržavati se dogovora trebali bi biti pod 'normalno' u Europi. A posao je posao", rekao je premijer Mark Rutte  u  raspravi o programu aktivnosti nizozemskog predsjedništva prekjučer u Strasbourgu.

Koliko je dobro Nizozemska detektirala probleme u kojem se našla Europska unija zorno pokazuje i prekjučer objavljeno izvješće o prvim rezultatima Standardnog jesenskog Eurobarometra za prošlu godinu, a koje sadržava pregled stavova Europljana prema EU-u, njegovim institucijama i politikama te glavne izvore zabrinutosti građana i njihova poimanja gospodarske situacije. 

EUforični Hrvati
Ispitivanje je provedeno od 7. do 17. studenoga prošle godine u 34 zemlje i teritorija, u vremenu obilježenom migracijskom krizom. Dok je javno mišljenje građana o Europskoj uniji u proljeće 2015. bilo uglavnom bilo pozitivno, prema novom ispitivanju javni stavovi  prema Europskoj uniji su uglavnom neutralni, a bilježi se i porast postotka Europljana koji imaju negativnu predodžbu o Europskoj uniji.  Na nacionalnoj razini, doznajemo iz Europske komisije, pozitivnu sliku o Europskoj uniji ima 11 zemalja; u Hrvatskoj o Europskoj uniji 51 % ispitanika ima pozitivno mišljenje, što svrstava Hrvatsku među pet zemalja koje bilježe najveći postotak u pozitivnim stavovima prema Europskoj uniji. Istodobno se pozitivna  percepcija Europske unije izgubila u 24 države, a zanimljivo je što se u tome klubu našla i Njemačka. Tako u toj zemlji samo 34 posto ispitanika ima pozitivnu percepciju što je pad od 11 postotnih poena. No, unatoč tome što se prema najnovijem Eurobarometru povjerenje građana u institucije Europske unije smanjilo, ono je još uvijek nešto više u odnosu na nacionalne institucije.

Izazov imigracije
U 27 zemalja Europske unije, imigracija se smatra glavnim izazovom Europske unije, a slijede je terorizam i gospodarska situacija te nezaposlenost. Međutim, dok se imigracija percipira glavnim izazovom na razini Europske unije, na nacionalnim razinama, imigracija se navodi kao najveći izazov u 12 zemlja jednako kao i nezaposlenost. U Hrvatskoj, nezaposlenost kao glavni problem vidi 61 posto Hrvata. Očekivanja za gospodarstvo se popravljaju i u prosjeku četiri od deset Europljana drži kako stanje s njihovim nacionalnim gospodarstvom dobro, no ipak  postoji velika razlika u percepciji među državama članicama, a potpora euru i dalje stabilna ali bez rasta.

I dalje više od dvije trećine Europljana snažno podržava slobodu kretanja. Zanimljivo je što slobodu kretanja, iako na začelju EU, podržava i 64 posto Britanaca. Zanimljivo je i što 53 posto Europljana podržava sporazum o Transatlantskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) između EU i SAD-a. No ta se podrška topi pa TTIP podržava tri posto manje Europljana, dok mu je udjel oponenata porastao za četiri posto. I za kraj, dvije trećine Europljana osjeća se građanima Europske unije, a u Hrvatskoj njih 66 posto.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close