‘Sredstva EU dobivaju ideje koja otkrivaju specifičnost lokalne zajednice’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. travanj 2013. u 18:39
Andrea Zlatar Violić, Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Pravi poticaj mora dolaziti iz lokalnih zajednica, udruga i institucija, naglasila je ministrica.

Za uspješno povlačenje sredstava iz fondova Europske unije, osim dobro pripremljene projektne dokumentacije ključna je originalnost ideje temeljena na jedinstvenosti specifičnih lokalnih zajednica, kazala je danas ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na predstavljanju projekata na području kulture financiranih sredstvima iz fondova Europske unije.

"Ono što smo saznali iz svih primjera i uputa zemalja koje su dosad uspješno povlačile sredstva iz EU fondova jest kako ne postoji tipizirani projekt koji se može primijeniti – jedino ono što otkriva specifičnost lokalnih zajednica ima šanse da doista dobije sredstva", rekla je ministrica Zlatar Violić.

Pojasnila je da je ideja održavanja skupa u prvome redu povećanje međusobne vidljivosti te razmjena iskustava projekata diljem Hrvatske poteklih iz prostora kulture koji su dobili sredstva iz IPA fondova od 2006. do danas, a koji jedan o drugome zapravo vrlo malo znaju.

U svim se tim projektima vidi njihova interdisciplinarnost, a zajednički im je gospodarsko-socijalni potencijal vezan uz prostor turizma, edukacije ili kombinaciju toga dvoga, dodala je. No, svi oni, upozorila je ministrica, moraju sadržavati element doprinosa socijalne inkluzije, podizanje razine komunalne infrastrukture za lokalnu zajednicu, te generiranje radnih mjesta.

Ministarstvo kulture u projektima, osim financijski, sudjeluje praćenjem, prevođenjem i objavljivanjem temeljnih dokumenata EU-a, kako bi se svim zainteresiranim dionicima omogućilo da na vrijeme dobiju sve informacije o tome kada i na koje se fondove prijaviti. Ministarstvo ne može biti niti tražitelj niti nositelj projekata već je njegova uloga isključivo ona potpornja, objasnila je ministrica.

Pravi poticaj mora dolaziti iz lokalnih zajednica, udruga i institucija, naglasila je. Ministarstvo stoga redovito organizira edukacijske krugove, a svi već izrađeni dokumenti bit će dostupni u obliku foruma koji će biti organiziran na web stranicama ministarstva.

Sam povod današnje prezentacije najava je početka konkretnih radova na obnovi srednjovjekovne gradine Maškovića Han i gospodarske revitalizacije mjesta Vrane, prvome projektu Ministarstva koji se financira sredstvima europskih pretpristupnih fondova IPA 2009.

Projekt je dio strategije ministarstva usmjerene na revitalizaciju kulturne baštine s ciljem jačanja uloge kulturnog kreativnog sektora u gospodarskom regionalnom razvoju kroz privlačenje ulaganja, kreativnih talenata i razvoj turizma, a predstavila ga je Anastazija Magaš iz Ministarstva kulture.

Riječ je o vrhunskom spomeniku kulture iz 17. stoljeća, najvećoj i najznačajnijoj građevini koju su Turci ostavili na našim područjima. Kompleks je sagrađen od kamena s elementima islamske arhitekture, a prostire se na više od tri tisuće četvornih metara, istaknula je.

Cjelokupna vrijednost projekta je nešto više od 2,7 milijuna eura, u čemu EU sudjeluje sa 75 posto, a ostatak osigurava RH kroz Ministarstvo kulture. Program se provodi kroz četiri ugovora – od kojih su dosad u potpunosti realizirani ugovor izrade glavnog projekta obnove i natječajne dokumentacije te plan gospodarskog razvoja mjesta Vrane, jednog od najsiromašnijih mjesta u RH, vrijedni 142 tisuće eura, odnosno, 250 tisuća eura, dok su ugovori vezani uz izvođenje radova obnove (2,2 milijuna eura) i nadzor radova (118 tisuća eura) upravo potpisani i uskoro kreću u realizaciju.

Kompleks će biti obnovljen tako da se revitalizira njegova izvorna funkcija neke vrste konačišta upotpunjenog dućanima, kafićima, uredima Agencije Han, te prostorom za izlaganje zbirke arheoloških nalaza, dok će prostor turskog kupatila – hamama – biti prezentiran kao arheološki lokalitet. Rok za izvođenje radova je godina dana.

Danas je predstavljeno još šest projekata obnove, revitalizacije i prenamjene hrvatskih kulturnih dobara financiranih iz EU fondova, odabranih među njih oko 20-tak u različitim fazama realizacije koji se trenutno odvijaju diljem Hrvatske.

Skupu su nazočili gradonačelnici i pročelnici za kulturu i društvene djelatnosti, pomoćnici ministra turizma Davor Ižaković i Želimir Kramarić, te ravnatelji brojnih kulturnih ustanova.

Glavni je cilj skupa, istaknula je voditeljica EU projekata u Ministarstvu kulture Martina Borovac Pećarević, potaknuti lokalne vlasti, institucije i udruge da se uključe u traženje sredstava iz fondova EU-a za projekte promidžbe kulturne baštine radi jačanja konkuretnosti malih i srednjih poduzeća, korištenja informacijske tehnologije, te obrazovanja i socijalne inkluzije.

Komentirajte prvi

New Report

Close