Splitsko-dalmatinska županija ima puno prostora za iskorištavanje sredstava iz EU fondova

Autor: Poslovni.hr , 20. ožujak 2013. u 11:59
Ilustracija

U sklopu radionice sudionici su se upoznali s mogućnostima koje IPARD program nudi poljoprivrednicima.

Hypo Alpe-Adria-Banka, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, održala je u Sinju drugu po redu radionicu 'IPARD INFO DANI' na kojoj je lokalne obrtnike, poljoprivrednike i gospodarstvenike informirala o modelima i mogućnostima financiranja te načinima pripreme i provedbe projekata putem IPARD-a, pretpristupnog fonda Europske unije namijenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju, priopćeno je iz Hypo banke.

U sklopu radionice sudionici su se upoznali s mogućnostima koje IPARD program nudi poljoprivrednicima i načinima kako pripremiti aplikacijski projekt za Mjeru 101: 'Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva', Mjeru 103: 'Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda' te Mjeru 302: ' Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti'.

Također, na primjeru mesarsko-trgovačkog obrta Paleka saznali su kako uspješno dobiti bespovratna sredstva iz IPARD programa (Mjera 103, sektor prerade mesa) te kako ih iskoristiti, konkretno za proširenje i rekonstrukciju klaonice u skladu s EU standardima, stoji u priopćenju.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, do 11. siječnja 2013. u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno je osam projekata ukupne ugovorene vrijednosti 89,3 milijuna kuna, od čega su dva u Mjeri 101 'Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva', pet u Mjeri 103 'Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda' te jedan projekt u Mjeri 301 'Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture'. Od ukupno ugovorenih osam projekata isplaćena su četiri u ukupnom iznosu od 51,5 milijuna kuna.

Do ožujka 2013. godine Agencija je u Hrvatskoj isplatila ukupno 155 milijuna kuna za 80 realiziranih IPARD projekata, a udio Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na ukupno ugovorene IPARD projekte iznosi 3,16 posto, napominje se u priopćenju.

„Podaci o ugovorenim projektima pokazuju kako potencijal Splitsko-dalmatinske županije nije u potpunosti iskorišten, ali i da ima puno prostora za poboljšanje što je dobra vijest. Ključni zadatak u tom pogledu je dodatno informirati i educirati sve zainteresirane te im pružiti korisne savjete i stručnu pomoć, što je u ostalom i cilj naših radionica. Interesa za financiranjem putem EU fondova ne nedostaje i za očekivati je da će ga s vremenom i ulaskom u punopravno članstvo Europske unije , biti još više. Pogotovo kad se uzme u obzir kako će od 2014. poljoprivrednici moći koristiti 333 milijuna eura godišnje iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Hypo Alpe-Adria-Banka će kroz HYPO EU Desk i naše radionice nastaviti sve zainteresirane informirati o aktualnim mogućnostima korištenja fondova EU te pružati savjetodavnu i financijsku podršku u realizaciji njihovih projekata“, izjavio Krešimir Kopić, regionalni direktor Hypo Alpe-Adria-Banke.

'IPARD INFO DANE' HYPO EU Deska svojom prisutnošću podržali su i sinjski gradonačelnik Ivica Glavan te zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Visko Haladić.

Komentirajte prvi

New Report

Close