Samo u fondu za regionalni razvoj čeka nas 11,2 mil. eura

Autor: Josipa Ban /VLM , 12. studeni 2012. u 22:00
Varaždinski župan Predrag Štromar/PIX

Na europskom tjednu regija i gradova predstavljene su i novosti koje nas čekaju ulaskom u EU.

Na europskom tjednu regija i gradova – Open Days, koji se svake godine održava u Bruxellesu, a čiji je cilj analizirati dosadašnja iskustva u provedbi prekograničnih projekata – Varaždinska županije organizirala je forum "Teritorijalna suradnja na primjeru prekograničnih projekata: Iskustva iz projekata prekogranične suradnje u RH – temelj za korištenje Strukturnih fondova".

Predrag Štromar, župan Varaždinske županije, tom je prigodom istaknuo važnost regionalne suradnje, osobito prekogranične, ukazavši na veliku ulogu Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA). "U proteklih sedam godina 18 projekata koje je AZRA pripremila odobreno je za financiranje iz fondova EU iz različitih programa prekogranične suradnje poput INTERREG-a IIIA, Prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska te Programa Zajednice (Europa za građane)", istaknuo je. Iznos financiranja tih projekata iznosio je više od sedam milijuna eura, a sada je 15 projekata prijavljeno na natječaje prekogranične suradnje. Projekti su u fazi evaluacije, a iznos sredstava u tim projektima iznosi više od 3,4 milijuna eura. Hrvatska je pak sudjelovala u osam programa prekogranične suradnje, koji uključuju suradnju s državama članicama EU, nečlanicama te u transnacionalnim programima, izvijestila je na forumu Daniela Tomašević iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Pritom je istaknula da će Hrvatskoj u sljedećoj godini na raspolaganju biti 11,2 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Predstavila je i novosti koje nas čekaju od sljedeće godine, a to je decentralizirano upravljanje koje podrazumijeva više slobode u upravljanju na nižoj, nacionalnoj, razini, jačanje administrativnih kapaciteta te preuzimanje uloge upravljačkog tijela za programe s država nečlanicama EU. Nakon predstavljanja konkretnih iskustva više županija zaključeno je da su dobra priprema i sastavljanje kvalitetnih operativnih programa ključni za prijavljivanje za Strukturne fondove. 

Komentirajte prvi

New Report

Close