Ruđerovcima odobrena još tri projekta

Autor: Tomislav Oharek , 13. ožujak 2015. u 15:06
Profesor Karolj Skala sa svojim znanstvenim timom

CIR, u kojem je devet stalno zaposlenih, dosad je iz europskih fondova sufinacirao čak 19 projekata.

Centar za informatiku i računarstvo Instituta Ruđer Bošković (IRB) je na zadnjem HORIZON 2020 ICT INFRA EU projektnom natječaju ostvario zavidan rezultat.

Naime, sva tri predana prijedloga s partnerskim statusom uspješno su prošla na natječaju. Riječ je tri HORIZON projekta koji razvijaju kompleksnu arhitekturu i programsku podršku u području znanstvenog računarstva u oblaku (eScience Cloud Computing). Vrijednost projekata je 21 milijun eura, od čega 392 tisuće eura pripada Institutu. U sklopu projekta ovaj najmlađi, ali po povlačenju EU sredstava najuspješniji Centar IRB-a uskoro će zaposliti nekoliko mladih inženjera.

Izvrsna znanost
I dok su dva projekta još u fazi ugovaranja prvi projekt EGI-Engage (Engaging the Research Community towards an Open Science Commons) je već ugovoren i započeo je početkom ožujka. Svečano javno lansiranje projekta bit će na EGI konferenciji 2015. u Lisabonu sredinom svibnja, doznajemo iz IRB-a.  Ciljevi projekta EGI-Engage su jačanje postojećih računalnih kapaciteta, proširenje portfelja usluga kao i baze korisnika. U sklopu projekta uspostavit će se i jača suradnja s korisničkim zajednicama kroz mreže od osam centara kompetencija, od kojih je jedan centar kompetencije DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities, www.dariah.eu), kojega u ime partnera iz Njemačke, Nizozemske, Austrije, Mađarske i Italije koordinira Institut Ruđer Bošković.

Upravo zahvaljujući projektu EGI-Engage izvrsna znanost, prostor za inovacije, zajednička istraživanja i dijeljenje ostvarenih rezultata, koji su u središtu europske strategije, bit će dostupna cijeloj europskoj znanstvenoj zajednici, a ne samo pojedinim skupinama. Ovim HORIZON projektima CIR je kao najmlađi i najmanji odjel IRB-a dosegao brojku od čak 19 europskih projekata vrijednih više milijuna eura. Ovaj tim od tek 9 stalno zaposlenih stručnjaka pod vodstvom profesora Karolja Skale uspješno aplicira na EU fondove od 2003. godine. 

Pomiču granice
Riječ je o projektima iz distribuiranog računarstva kojima se uspostavila složena računalna infrastruktura za razvoj suvremenih istraživanja i rješavanja kompleksnih problema eScience tehnologijom, a kroz koje je omogućena i edukacija nemalog broja stručnjaka koji su stekli znanja u područjima gdje ne postoji dostatna edukacija na sveučilištima. ''Zahvaljujući dosadašnjim projektnim inicijativama danas na Institutu nalazi nacionalno grid čvorište zajedno s europskim grid sjedištem u koje stiže velik broj znanstvenih izračuna europskih znanstvenih institucija u kojima se računaju ekološke simulacije, meteorološka stanja, razni molekularni izračuni, složene simulacije u svemiru, dizajniraju lijekovi. Drugim riječima, ostvaruje se eScience podrška pri rješavanju složenih znanstvenih izračuna u zemlji i Europi.'' – ističe profesor Karolj Skala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close