Regijama središnje Europe u idućih sedam godina još 231 milijun eura

Autor: Tomislav Oharek , 25. studeni 2014. u 17:31
Fotolia

Iznos od 80 milijuna eura sufinanciran od strane Europske unije bit će stavljen na raspolaganje u veljači.

Regijama zemalja središnje Europe, uključujući i Hrvatsku, u veljači iduće godine trebao bi biti stavljeno na raspolaganje 80 milijuna eura iz programa kohezijske politike Europske unije Interreg CENTRAL EUROPE.

Riječ je o projektu kojim se nastoji unaprijediti transnacionalnu suradnju između regija devet država – Austrije, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije, Poljske, Slovačke i Slovenije. Kroz njega su u razdoblju od 2007. do 2013. godine financirano ukupno 124 projekta, a od 2014. do 2020. ukupni budžet planiran je u iznosu od 231 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Novac je namijenjen javnim i privatnim organizacijama koje žele surađivati preko granica u području inovacija, strategija u vezi s niskom razinom emisije CO2, prirodnih i kulturnih resursa ili prometa.

Čeka se odobrenje EK

Navedenu odluku donijelo je devet država članica Programa Interreg CENTRAL EUROPE na sastanku upravljačke skupine održanom u Bruxellesu, 14. studenog. Datum raspisivanja prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga ostaje indikativan do službenog odobrenja programa od strane Europske komisije.

“U proteklih sedam godina smo, kroz 124 projekta, Iterregom povezali više od 1000 partnera koji su pronašli i implementirali rješenja za regionalne izazove i tako dali veliki doprinos nastojanju da njihove regije i gradovi postanu bolja mjesta za život”, Michaela Kauer voditeljica bečkog ureda koji provodi spomenuti program.

Napomenula je kako će Interreg CENTRAL EUROPE ostati važan instrument za rješavanje zajedničkih izazova i potreba među gradovima i regijama središnje Europe.

 “Nova sredstva dostupna su za projekte transnacionalne suradnje s fokusom na jačanje kapaciteta putem razmjene dobrih praksi i testiranja novih, inovativnih pristupa kroz ulaganja malih razmjera”, čulo u Bruxellesu.

Prvi pozivi u veljači

Prvi pozivi za predaju kandidacijskih projekata očekuje se sredinom veljače iduće godine, a sve, opet, ovisi o odobrenju Europske komisije.

Komentirajte prvi

New Report

Close