Protiv diskriminacije sa 800.000 eura

Autor: Josipa Ban /VLM , 10. lipanj 2013. u 22:00
Nenad Stazić/Daniel Kasap/PIXSELL

Izrađena baza podataka diskriminacijskih predmeta.

Diskriminaciju i bilo koji njen oblik treba suzbijati uvijek i na svakom mjestu", poručio je Nenad Stazić, potpredsjednik Sabora, na zatvaranju projekta fnanciranog iz IPA-e "Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije".

Upravo će ovaj projekt, čija je provedba trajala od studenog 2011., a koji je svečano završen u ponedjeljak u Hrvatskom saboru, ojačati institucije zadužene za smanjenje i borbu protiv diskriminacije. Pučka pravobraniteljica i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u više od godinu i pol trajanja projekta, radili su na edukaciji ključnih dionika o zakonodavnom okviru vezanom uz ovo područje. Izrađena je i baza podataka diskriminacijskih predmeta te baza podataka za potrebe Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Da je integrirani sustav sprečavanja povreda ljudskih prava u Hrvatskoj bio potreban govore i brojke. Samo u prošloj godini na adresu pučke pravobraniteljice stiglo je 1850 pritužbi, a više od 500 građana tražilo je savjet, rečeno je na zatvaranju projekta. Projekt vrijedan 800 tisuća eura, financiran je u okviru programa IPA 2009, a provodio se u partnerstvu s Ludwig Boltzman institutom za ljudska prava iz Austrije.

Komentirajte prvi

New Report

Close