Projekti Sisačko-moslavačke županije za fondove EU

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2015. u 16:34
Ivana Maletić, zastupnica u EP i predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL

Eurozastupnica Maletić predstavnicima županije sugerirala je kako energičnije koristiti raspoložive potencijale.

Obnovljivi izvori energije, razvoj novih materijala u ljevarstvu i proizvodnja poluvodiča nanotehnologijom, te korišenje lječilišnih kapaciteta i bolja turistička ponuda, neka su od područja u kojima Sisačko-moslavačka županija očekuje učinkovitije korištenje novca strukturnih fondova Europske unije, rečeno je u petak u Sisku na sastanku čelnika županije sa zastupnicom u Europskom parlamentu Ivanom Maletić (HDZ).

Eurozastupnica Maletić predstavnicima županije sugerirala je kako energičnije koristiti raspoložive potencijale.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izvijestio je da je 18 projekata već završeno, a njih 35 je u fazi projektne ideje.

Kao neiskorištene potencijale Sisačko-moslavačke županije spomenuti su korištenje nalazišta mineralne jodne vode kod Siska, turizam u Parku prirode Lonjsko polje, razvoj lovnog turizma, unapređenje proizvodnje u prehrambenoj i kemijskoj industriji te proizvodnja hrane kroz obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

„U ovoj je županiji mnogo dobrih ideja. Budući da je Hrvatska dosad premalo koristila Europske fondove, a Sisačko-moslavačka je županija pri dnu državne ljestvice, očito postoje golemi neiskorišteni potencijali. Uz one za kratkoročne i dugoročne investicije, sada su na raspolaganju i fondovi za strateške investicije. Projekte je nužno do kraja osmisliti, kako bi se spremno dočekali natječaji. Dosad smo korištenju EU fondova pristupali dosta štedljivo, ali se sada Europa otvorila i to sada treba iskoristiti“, izjavila je nakon sastanka Ivana Miletić.

Sisačko-moslavački župan Žinić također je najavio restrukturiranje i jačanje županijske razvojne agencije SIMORA-e, koja će biti nositelj izrade projekata.

Kako bi se brojne ideje što prije pretočile u konkurentne projekte, najavio je angažiranje još desetak mladih stručnjaka, te izrazio uvjerenje da će se prvi projekti sredstvima europskih fondova početi ostvarivati već potkraj ove godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close