Projekti koje EU voli: Tehnologija koja ohladi piće za 45 sekundi

Press foto Press foto

Rapidcool je inovacija koja zahvaljujući EU potpori s 903 tisuće eura koncept koji postiže izuzetno brzo hlađenje, prelazi u komercijalnu proizvodnju.

Pitate se kako napraviti projekt koji će Europska unija biti spremna financirati? Možda vam ova priča pomogne.

Rapidcool je inovativan projekt s podrškom Europske unije u programu financiranja istraživanja koji smanjuje trošak energije za hlađenje pića na prodajnim mjestima te prodavačima štedi novac i pomaže okolišu. Jeftina tehnologija brzog hlađenja i niske potrošnje energije omogućuje da se zapakirana pića mogu skladištiti na sobnoj temperaturi i po potrebi brzo ohladiti.

Diljem Europe, kombinirani komercijalni hladnjaci/ledenice prema procjenama godišnje potroše 85TWh električne energije, što je jednako potrošnji 20 milijuna kućanstava.

 

Energetska učinkovitost

RapidCool je razvio uređaj za hlađenje pića u limenkama i bocama sa sobne temperature na četiri stupnja celzija za 45 sekundi ili kraće. Rezultati pokazuju uštedu energije od preko 80 posto u usporedbi sa standardnim otvorenim hladnjacima za pića i 54 posto u usporedbi s hladnjacima sa staklenim vratima (podaci se baziraju na dnevnom hlađenju 200 limenki od 500 ml). Moguća godišnja ušteda na računima za električnu energiju iznosi 832 eura po hladnjaku za otvorene hladnjake i 219 eura za hladnjake sa staklenim vratima (ako se uzme da je cijena električne energije 0,20 euro/kWh).

 “Novac koji smo dobili od EU omogućio nam je da razvijemo Rapidcool kao zamjenu za postojeće skupe hladnjake za pića visoke energetske potrošnje. Ponosni smo što pridonosimo smanjenju globalnih emisija stakleničkih plinova tako što razvijamo zelenu tehnologiju koja će promijeniti način na koji se to do sada radilo te se veselimo nastavku razvoja proizvoda za komercijalnu upotrebu i za kućanstva. Azija i Sjeverna Amerika već su pokazale značajno zanimanje te sada s ovom novom tehnologijom želimo upoznati i europske proizvođače i distribucijske kanale", izjavio je Kelvin Hall, osnivač tvrtke Enviro-Cool (UK) Limited.

Koncept Rapidcool je izumila britanska tvrtka Enviro-Cool (UK) Limited, koju je EU financirala s 903 tisuće eura kako bi razvila koncept za komercijalnu proizvodnju. Ishod je vodeća tehnologija koja štedi energiju i postiže izuzetno brzo hlađenje.

Michael Jennings, glasnogovornik Europske komisije za istraživanje, inovacije i znanost je izjavio: “Riječ je o proizvodu koji će tvrtkama uštedjeti novac, učiniti nešto za okoliš te stvoriti radna mjesta. Europska komisija je obećala uložiti još više u projekte koji stvarno mogu napraviti razliku u životima ljudi. ”  

Kako to radi

Rapidcool se usredotočio na problem hlađenja malih količina proizvoda prema potrebi te tako uklanja potrebu za prepunim hladnjacima koji neprestano rade kako bi prodavač mogao nuditi hladna pića tijekom radnog vremena trgovine. Da bi se piće ohladilo na najbrži mogući način, a da se pritom vanjski slojevi pića ne smrzavaju kako bi se unutarnji ohladili, tekućina se mora učinkovito promiješati. Ključ Rapidcoolove, sada patentirane V-Tex tehnologije, je način na koji se piće miješa, a da se prilikom otvaranja ne zapjeni.

Iako je dizajniran za rad kao samostalna jedinica, rashladna komora se može ugraditi u već postojeće samoposlužne hladnjake. To je prava inovacija koja potencijalno može zamijeniti većinu, ako ne i sve otvorene hladnjake za pića diljem svijeta.

Što slijedi?

Partneri na projektu započeli su formalne sporazume s dvije globalne kompanije u područjima distribucije pića i proizvodnje bijele tehnike. Rapidcoolovi inženjeri nedavno su izradili robotsku ruku za komercijalnu jedinicu koja automatski dostavlja limenku. Početak testiranja proizvoda na potrošačima u planu je za kraj listopada u jednom supermarketu u Nizozemskoj. Razvijaju se i srodni proizvodi za korištenje u domaćinstvu i u komercijalne/maloprodajne svrhe. Ti će se proizvodi moći koristiti kod kuće, na radnom mjestu, u barovima, restoranima i hotelima te će se s njima moći ohladiti cijeli niz pića, od pića u limenkama do butelja vina.

 

O konzorciju RAPIDCOOL

Konzorcij Rapidcool predvodi tvrtka za dizajn automata za prodaju Vending Marketing d.o.o. (Slovenija), a članovi su još četiri industrijska i akademska partnera: Enviro-Cool (Ujedinjeno Kraljevstvo), tvrtka specijalizirana za tehnologiju hlađenja koja je razvila koncept V-Tex, zatim Dymtec (Španjolska), stručnjaci za rješenja za održavanje industrijskih hladnjaka, Re/genT (Nizozemska) istraživački i razvojni centar specijaliziran za hlađenje, te institut UK Intelligent Systems Research Institute (Ujedinjeno Kraljevstvo).

O financiranju europskih istraživanja i inovacija

U 2014. godini Europska unija će pokrenuti novi sedmogodišnji program financiranja za istraživanje i inovacije 'Horizon 2020'. Od 2007. godine EU je već uložila gotovo 50 milijardi eura u projekte istraživanja i inovacija za potporu gospodarske konkurentnosti u Europi i unapređenje ljudskog znanja. Proračun EU za istraživanje predstavlja oko 12 posto ukupne javne potrošnje za istraživanja u 28 zemalja članica Europske unije i usmjeren je uglavnom na zdravstvo, okoliš, promet, hranu i energiju. Uspostavljena su i znanstvena partnerstva s industrijama iz sektora farmacije, zrakoplovstva i elektronike te motornom industrijom radi poticanja ulaganja iz privatnog sektora u podršku budućeg rasta i stvaranja radnih mjesta s naprednim vještinama. Fokus programa 'Horizon 2020' bit će usmjeren na pretvaranje izvrsnih ideja u tržišne proizvode, procese i usluge. Za najnovije informacije u vezi istraživanja i inovacija u Europi:

http://www.facebook.com/innovation.union

http://twitter.com/innovationunion

Komentari (5)
 • Mister
  Mister 17:45 17.9.2013.

  pa čuj, ak daju lovu treba iskoristiti :)

 • Kirin
  Kirin 16:18 17.9.2013.

  @ Mister
  Čini mi se još jedna inovacija izvlačenja love iz EU fondova!

 • Mister
  Mister 16:13 17.9.2013.

  @ Kirin

  da baš se i ja čudim, sjećam se da sam uvoz toga iz kine razmatrao prije 15-ak godina

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve