Projekt dnevnih bolnica na EU financiranju

Autor: Andreja Šantek , 02. travanj 2013. u 22:00
Ministarstvo zdravlja prioritete je definiralo u Nacionalnoj strategiji/FOTOLIA

Ministarstvo zdravlja predstavilo projekt prikupljanja projektnih ideja.

Ministarstvo zdravlja predstavilo je projekt prikupljanja projektnih ideja za strukturne fondove 2014.-2020 "Developing the Croatian Health Sector project pipeline for EU fund" koji se financira iz zajma Svjetske banke, a provodi u suradnji s mađarskom konzultantskom tvrtkom AAM Management Information.

Govoreći o financijskoj perspektivi u razdoblju od 2014. do 2020., pomoćnik ministra zdravlja Luka Vončina rekao je da je Hrvatskoj na raspolaganju godišnje milijarda eura. Dario Sambunjak, savjetnik za strateško planiranje u Ministarstvu zdravlja, istaknuo je da su naši ciljevi u velikoj mjeri komplementarni s ciljevima strategije Europa 2020. te da će se velik dio nacionalnih investicijskih prioriteta moći sufinancirati iz fondova EU.

"No, ne možemo uložiti u sve pa će se stoga operativnim programima odrediti prioriteti", kaže dr. Sambunjak. Ističe da se Ministarstvo priprema za projekte temeljem prošle godine usvojene Nacionalne strategije razvoja zdravstva koja je bila nužan preduvjet za financiranje EU projekata. Kao strateški problemi u strategiji navodi se slaba povezanost i manjkav kontinuitet, neujednačena ili nepoznata kvaliteta zdravstvene zaštite, nedovoljna učinkovitost i djelotvornost, slaba ili neujednačena dostupnost i razmjerno slabi pokazatelji zdravlja.

U strategiji je navedeno i osam razvojnih prioriteta, među kojima su i razvoj informatizacije i eZdravstva, jačanje upravljačkih kapaciteta, reorganizacija ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova, te očuvanje financijske stabilnosti zdravstva. "Nadamo se da će ključni projekti iz zdravstva na kojima radimo ući u operativni program koji se radi na nacionalnom nivou", kaže dr. Sambunjak ističući da je jedan od projekata koji pripremaju i proširenje kapaciteta dnevnih bolnica. To je projekt, kaže dr. Sambunjak, za koji se svi slažu da povećava učinkovitost i kvalitetu zdravstvene skrbi, smanjuje liste čekanja i financijski je opravdan, dodaje Sambunjak, ali za koji još uvijek na razini bolnica ne postoji projektna ni tehnička dokumentacija. Zbog toga je Ministarstvo angažiralo konzultante koji pomažu bolnicama u pripremi projekta. Dr. Sambunjak kaže da se do kraja ovog mjeseca očekuje objava alokacija po prioritetima nakon čega će se znati koliko će novaca biti namijenjeno zdravstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close