Poslodavci pozvani u kampanju borbe protiv stresa

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2014. u 22:00
Stresom je najviše pogođena srednja generacija/FOTOLIA

Pod stresom je najčešće srednja generacija, osobe u dobi od 45 do 54 godine.

Nedavno europsko istraživanje otkrilo je kako više od polovice radnika drži da je stres povezan s radom uobičajen na njihovome radnom mjestu, a četiri od deset radnika smatra da se stres ne shvaća ozbiljno, istaknuto je jučerašnjem obilježavanju Dana zaštite na radu, na kojem je predstavljena europska kampanja "Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta".

Stres nije bolest, ali izloženost stresu može izazvati bolest, upozorila je Marija Zavalić, predsjednica Nacionalnog vijeća za zaštitu na radu koje je organiziralo svečanost. Pod stresom je najčešće srednja generacija, osobe u dobi od 45 do 54 godine, a stres posebno prevladava u obrazovanju, zdravstvu i državnoj upravi. Zaposlenici se teško nose sa stalnim pričama o otkazima, reorganizacijama, upozorava Zavalić. Stres je i gospodarska kategorija, istaknuo je zamjenik ministra rada i mirovinskog sustava Božidar Štubelj, dodavši da za zemlje poput Hrvatske troškovi zaštite na radu iznose oko četiri posto BDP-a.

Kampanju "Upravljanje stresom za zdrava radna mjesta" koordinira Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), kampanja traje dvije godine, otvorena je za sve poslodavce, upravu i radnike, predstavnike sindikata, stručnjake zaštite na radu te sve organizacije i pojedince posvećene poboljšanju sigurnosti i zdravlja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close