Opremili mini siranu i obrazovali vlasnike OPG-ova iz EU fondova

Autor: Marta Duić , 27. siječanj 2016. u 22:01
Mliječni proizvodi i delicije OPG-ova nastali u mini sirani financiranoj u sklopu MOTO projekta

Cilj je bio smanjiti stopu nezaposlenosti stanovništva s osnovnoškolskim obrazovanjem.

Projekt MOTO, vrijedan 165,3 tisuće eura, provođen je od listopada 2010. do ožujka 2012. na području Karlovačke, Zagrebačke i Šibensko-kninske županije, u kojima je suvremenu obuku za mljekara-sirara prošlo 70 članova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te je izgrađena i mini tvornica sira za tradicionalni sir Karlovačke županije.

Riječ je o drugoplasiranom lokalnom projektu sufinanciran iz fondova EU u razdoblju od 2012. do 2014. godine. Prirodoslovna škola Karlovac dugi niz godina radi na obrazovanju odraslih kroz za zanimanja i poslove vezane uz poljoprivredu i prehranu, a budući da su shvatili da su im potrebne promjene kurikulumima kojima bi se u programima usvojile nove tehnologije i sadržaji odlučili su se prijaviti na natječaj. Kako kaže voditeljica projekta, Sandra Humić ciljevi su bili smanjiti stopu nezaposlenosti stanovništva s osnovnoškolskim obrazovanjem, potaknuti razvoj ruralnih sredina nakon domovinskog rata te održati tradicionalnu proizvodnju sira na tim područjima.

Uz to projektom su nadogradili vlastita znanja u tehnologiji izrade sira i mliječnih proizvoda, omogućili legalno plasiranje mliječnih proizvoda na tržište te unaprijedili opremu za izradu sira. Projekt je pisan uz stručnu pomoć provjerenih vanjskih konzultanata te uz obradu zahtjeva i stručnu podlogu nastavnika škole. Vrijednost projekta je 165.354,00 eura od čega je 85 posto novac EU, 3,3 posto je novac Karlovačke županije, osnivača Prirodoslovne škole te 11,67 posto koji su financirali vlastitim radom.  Projekt MOTO provodili su zajednički Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Odjel za financiranje i ugovaranje IPA programa i Prirodoslovna škola Karlovac te partneri Pučko otvoreno učilište iz Knina i Agencija za obrazovanje odraslih iz Velike Gorice.

 

85posto

projekta vrijednog 165 tisuća eura plaćeno je iz fondova EU

Kao dionici projekta tu su bile i tri sirarske udruge – udruga KORNI s područja Karlovačke županije, udruga MIŠINAC iz Šibensko-Kninske županije te udruga SIREK iz Zagrebačke županije. Kako kaže Humić, ciljana skupina sastojala se od 40 žena i 30 muškaraca starijih od 15 godina, koji su završili osnovnu školu, članovi su obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i bave se preradom mlijeka. Krajnji korisnici projekta bili su svi članovi obitelji pojedinih OPG-a, njih oko 180, tri institucije projekta te oko 50 članova obiteljskih farmi i sirarskih udruga. Novac je bio iskorišten prvenstveno za izradu moderniziranog kurikuluma za zvanje mljekar-sirar i popratne sadržaje poput održavanja praktične nastave, stručnih seminara, putovanja i sajmova, za renoviranje i opremanje prostora mini sirane te za potrebnu informatičku opremu.

Humić ističe da je najvažniji rezultat projekta aktivno sudjelovanje 70 odraslih osoba na tržištu i stjecanje zvanja, a tu su i dobivanje certifikata za provedbu registrirane trgovine, ulazak obiteljske proizvodnje mlijeka i sira na tržište, poboljšanje upravljanja ustanova za obrazovanje odraslih te nadogradnja znanja. ˝One ustanove koje se prijavljuju po prvi put neka za partnere prijave ustanove koje su uspješno prošle projekte iz prijašnjih poziva. Za voditelje projekta neka odaberu iskusne i provjerene, po mogućnosti certificirane voditelje koje će se temeljem iskustva uhvatiti u koštac s izazovima koje donosi svaki novi projekt i česte izmjene pravila koja se postavljaju pred korisnike˝, poručila je Sandra Humić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close