Odbor za ravnopravnost spolova: U žensko poduzetništvo investirano 547 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. ožujak 2014. u 14:32
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Lončar je istaknula da je najviše novca, 22 milijuna kuna, poduzetnicama plasirano 2013. i izrazila zadovoljstvo što se, unatoč krizi, broj žena poduzetnica nije smanjio.

U žensko poduzetništvo od 2010. do 2013. investirano je 547 milijuna kuna ili 70 milijuna eura iz EU fondova i državnog proračuna, što Hrvatsku stavlja na čelno mjesto u regiji kada je riječ o promoviranju ženskog poduzetništva, izvijestila je pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar na tematskoj sjednici "Žensko poduzetništvo" Odbora za ravnopravnost spolova u Hrvatskom saboru.

Lončar je istaknula da je najviše novca, 22 milijuna kuna, poduzetnicama plasirano 2013. i izrazila zadovoljstvo što se, unatoč krizi, broj žena poduzetnica nije smanjio.

Žene su vlasnice 25 posto trgovačkih društava, a još uvijek čvrsto drže i 33 posto obrta, bez obzira na negativne trendove u obrtništvu i njihovo zatvaranje, što znači da žene svoj posao odrađuju kvalitetno i ne puštaju do kraja, kaže Lončar.

Lani su žene osnovale oko 2.000 novih tvrtki što je dvostruko više nego prije 10 godina, rekla je Lončar i upozorila na aktualni trend po kojem je s višom razinom upravljanja broj žena sve manji.

Profesorica Slavica Singer iz Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva smatra da kreditni program za poduzetnice nije dovoljan da bi se žene više poduzetnički angažirale. Ženski angažman trebalo bi podržati kroz rad dječjih vrtića, obroke u školi i domove za starije, u što se moraju uključiti različita ministarstva, a ne samo Ministarstvo poduzetništva i obrta.

"Veliki je problem što takve suradnje sada nema među ministarstvima", ocijenila je Singer. Zbog toga ne treba čuditi podatak da je u Hrvatskoj lani zabilježen jedan ženski poduzetnički pothvat na 2,24 muška, dok je europski prosjek 1 naprama 1,9.

Singer naglašava kako Hrvatskoj nedostaje kultura uspredbe s boljima, nema odgovorajuće kontrole kako bi se vidjelo koliko je žena doista zaposleno i koliko je novca za što utrošeno (investicijski projekti, radionice, subvencioniranje kamata), kao ni novih mogućnosti putem tzv. "second chance" za žene koje nisu uspjele u svojim poslovima.

Za integrirani pristup založila se i Mary Ann Rukavina Cipetić iz Regionalnog centra za jednakost spolova (Gender task force) koji je organizirao tematsku sjednicu zajedno s Odborom za ravnopravnost spolova.

Hrvatsku smatra "svjetionikom u regiji" kad je riječ o ženskom poduzetništvu, što je potvrdila najavom 1. sajma ženskog poduzetništva u jugoistočnoj Europi od 3. do 5. travnja u Dubrovniku, gdje će doći više od 80 poduzetnica i inovatorica iz regije.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli naglasila je važnost izrade Strategije razvoja ženskog poduzetništva, te baze podataka o ženskom poduzetništvu, kako bi se vidio ženski doprinos u stvaranju BDP-a.

Bez toga ispada da smo isključivo feministkinje koje samo govore o ženskim pravima, zaključila je Tireli.

Komentirajte prvi

New Report

Close