Obrtnička komora Zagreb završila EU projekt

Autor: Majda Žujo , 10. lipanj 2013. u 22:00
U projektnim aktivnostima sudjelovalo je i 98 učenika

U Europeeku su sa zagrebačkim obrtnicima i đacima sudjelovali i oni iz Njemačke, Poljske, Litve, Turske i Rumunjske, prenoseći primjere dobre prakse.

Zahvaljujući projektu Europeek koji se u razdoblju od 2011. do srpnja 2013. provodio u sklopu Programa cjeloživotnog učenja (potprogram Leonardo da Vinci za strukovno obrazovanje) učinjeni su veliki pomaci u promicanju obrtničkih zanimanja.

Kako su na završnoj konferenciji projekta Europeek poručili njegovi inicijatori – Obrtnička komora Zagreb – cilj je bio povećati interes za upis u obrtnička zanimanja te zajedno s partnerima iz pet europskih zemalja (Njemačka, Poljska, Litva, Turska i Rumunjska), prenijeti primjere dobre prakse u partnerske zemlje. Partneri su tako u svojim zemljama provodili promotivne aktivnosti poput dana otvorenih vrata, seminara za poslodavce, ili radionica za učenike. U projektu su sudjelovale tri strukovne škole i tri obrtničke asocijacije tih zemalja, a u brojne aktivnosti uključeni su i mnogi zaposlenici, predavači, direktori, obrtnici i ostali suradnici (njih 41) koji su sudjelovali u međunarodnim sastancima i aktivnostima. U projektnim aktivnostima sudjelovalo je i 98 učenika, a njih 28 sudjelovali su i u međunarodnim sastancima. Projekt je rezultirao i potpisivanjem sporazuma o suradnji Obrtničke komore Zagreb s komorom u Lublinu te s Hrvatskim gospodarskim savezom, a potpisan je i sporazum o suradnji Obrtničke komore Zagreb i HZZ-a.

Osim toga, rečeno je, sudionici su poboljšali znanje engleskog jezika, razvili komunikacijske vještine, upoznali zemlje i kulture te obrazovne sustave, a motivirali su i druge za sudjelovanje u projektima i širenje europske suradnje. Brojne aktivnosti projekta rezultirale su katalogom u kojem se nalaze podaci o sustavu obrazovanja za strukovna zanimanja šest partnerskih zemalja, analize obrazovnih sustava, modeli i primjeri poticanja interesa za obrtnička zanimanja, poticajne mjere jedinica lokalne samouprave te nadležnih ministarstava, zaključci i preporuke. Vodstvo Obrtničke komore Zagreb iniciralo je projekt jesr su uočili da sve manje učenika pokazuje interes za upis u strukovne programe, a problem je bila i nedovoljna suradnja obrta i tvrtki u provođenju naukovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close