Nacionalni strateški planovi ne ocrtavaju naše stvarne potrebe

Autor: Božica Babić , 01. rujan 2014. u 22:01
Natalija Havidić, ravnateljica Razvojne agencije VIDRA

Inicijative poput Panonskog drvnog centra kompetencija dovest će do generiranja velikog broja poduzetničkih pothvata.

Natalija Havidić, ravnateljica Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, govori o problematici neadekvatnog pristupa povlačenju novca iz fondova EU, ali i ambicioznom projektu osnivanja posebnog centra vrijednog šest milijuna eura. On bi trebao izrasti u potpornu instituciju za drvoprerađivače na području Hrvatske i šire regije. 

Na raspolaganju su nam znatna sredstva iz fondova EU, no njihovo povlačenje u nacionalnim okvirima i nije izdašno? 
Sredstva u razdoblju od 2014. – 2020. iznose oko 7% godišnjeg državnog proračuna. Da bismo ih uspješno povukli nacionalna je razina u suradnji s regionalnom trebala pripremiti strateške dokumente i identificirati ključne mjere koje će pokrenuti gospodarstvo i ravnomjerni regionalni razvoj. Nažalost, nacionalni strateški planovi ne ocrtavaju naše stvarne potrebe, a operativni programi, koji se šalju Europskoj komisiji na odobrenje i koji će biti ključni dokumenti za povlačenje novca, pripremaju se odvojeno. Mislim na lošu koordinaciju od strane resornih ministarstava. Ona bi već trebala imati jasnu sliku o tome koji će se projekti, koje priprema regionalna i lokalna razina, financirati iz kojeg programa. No, na žalost, to nije slučaj. Često od jednog ministarstva dobijemo novac za pripremu projektne dokumentacije za projekt za koji drugo ministarstvo tvrdi da nije u skladu s njihovim sektorskim strateškim dokumentima. Tako se rasipaju sredstva iz proračuna, pripremaju projekti koji se potencijalno neće moći financirati iz sredstava EU i slično. 

Kakva su dosadašnja iskustva vaše županije, jeste li uspjeli uzeti što novca? 
VIDRA je jedna od najuspješnijih agencija u povlačenju novca iz pretpristupnih fondova EU. Najznačajniji utjecaj na zapošljavanje dosad ima projekt izgradnje i opremanja Poduzetničkog inkubatora gdje 'stanari' inkubatora zapošljavanju nove radnike, šire poslovanje na europsko i globalno tržište. Samo ove godine prijavili smo 10 velikih projekata za razvoj javne poslovne i turističke infrastrukture, a ukupna je vrijednost oko 43 milijuna eura. Najvredniji je Centar kompetencija za selektivne oblike turizma u Suhopolju. Nudit će niz usluga malim i srednjim poduzetnicima u hotelijerstvu, ugostiteljstvu i pratećim djelatnostima. Projekt je vrijedan gotovo osam milijuna eura, od čega bi EU sufinancirala čak 99%. Istaknula bih i Centar za razvoj mliječnih proizvoda kojim želimo osigurati održivost i razvoj sektora mljekarstva na području županije, ali i cijele kontinentalne Hrvatske. Tu je i projekt Panonski drvni centar kompetencija vrijedan oko šest milijuna eura. Pozitivno je ocijenjen od strane Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, te će među prvima dobiti sredstva iz strukturnih fondova. 

O kakvom se projektu radi? 
Centar će u razdoblju od 24 mjeseca stasati u potpornu instituciju za poduzetnike drvoprerađivače na području Hrvatske, ali i u široj regiji. Uz istraživanje i razvoj proizvoda od drva i prateće industrije, nuditi će i usluge transfera tehnologije prema malim i srednjim poduzetnicima, te izrade prototipa inovativnih proizvoda od drva, usluge produkt dizajna, dizajna pakiranja za proizvode od drva i proizvode pratećih industrija, zatim usluge poslovnog savjetovanja i kreiranja robnih marki. Centar će u suradnji sa znanstvenim institucijama, posebice Šumarskim fakultetom u Zagrebu i Institutom Ruđer Bošković, kreirati specijalizirane programe za podizanje kompetencija radne snage u drvnoj i pratećim industrijama. Bit će izgrađen u virovitičkoj Poduzetničkoj zoni II, a zaposlit će se šest djelatnika. Uz pomoć ovog Centra postojeći poduzetnici moći će razviti proizvode visoke dodane vrijednosti, a kao rezultat istraživačkih projekata centra kompetencija zbog potrebe za komercijalizacijom rezultata istraživanja očekujemo da će se otvoriti niz tzv. spin off kompanija. Dobra vijest je da će i centri i poduzetnici imati na raspolaganju pozamašnu svotu novca iz fondova EU upravo za zajedničke projekte koji potiču inovacije u razvoju proizvoda i usluga. Ovakve inicijative u vrlo kratkom roku dovesti će do generiranja velikog broja poduzetničkih pothvata, a time i zapošljavanja u našoj županiji i u široj regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close