Na sveučilištu pomažu startupe, tako otvorili 1000 radnih mjesta

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 21. svibanj 2013. u 20:00
Ideia.M, tvrtka za dizajn i inženjering, koja djeluje u UPTEC-u/Ivica Profaca

Sada je u Znanstveno-tehnološkom parku Sveučilišta u Portu (UPTEC) smješteno čak 135 tvrtki. Lani ih je bilo 117 i ostvarile su prihod od 177 milijuna eura.

Portugal može biti jedna od zemalja Europske unije najpogođenijih krizom, no ne može im se poreći želja da gledaju unaprijed. Sveučilište u Portu, najveće u zemlji, još je prije šest godina pokrenulo projekt nazvan UPTEC – Znanstveno-tehnološki park Sveučilišta u Portu – koji je prvo privukao značajna sredstva iz fondova EU, a potom i proglašen jednim od najboljih takvih projekata u EU.

U siječnju je, naime, UPTEC dobio nagradu RegioStars koju dodjeljuje Europska komisija, i to u kategoriji Pametan rast. To se priznanje dodjeljuje od 2008., njime Europska komisija nagrađuje "dobre projekte u javnoj politici kojima se želi postići regionalni razvoj i podržati inovativne projekte". Čime je inicijativa koja zvuči kao još jedno okupljanje znanstvenika u laboratorijima zavrijedila takvu titulu? Ponajviše činjenicom da nije "još jedno okupljanje znanstvenika u laboratorijima", nego pokušaj korištenja sveučilišne pameti za razvoj cijele zajednice.  

Otvoreni za sve s idejom
Osnovan 2007., UPTEC je – kako kažu u svojim materijalima – otvoren svim bivšim i sadašnjim studentima, profesorima, istraživačima i poslovnim ljudima koji imaju projekt ili poslovnu ideju s visoko-tehnološkim potencijalom. U travnju ove godine pod njihovim okriljem i u njihovim prostorima već je djelovalo 135 tvrtki s oko tisuću novootvorenih radnih mjesta. Od svih tih tvrtki golema većina, oko stotinu, su startup kompanije, u velikom rasponu djelatnosti – poljoprivredi, dizajnu, oglašavanju, farmaciji, elektronici, organizaciji događanja, proizvodnji računalnih igara, robotici…"UPTEC ne osniva tvrtke, nego koristi svoje znanstvene i prostorne resurse da pomogne ljudima koji pokušavaju pokrenuti posao", priča nam Fatima Sao Simao, 32-godišnja direktorica UPTEC-ovog Centra kreativnih industrija.Za divno čudo, u UPTEC-u se ne radi samo da bi zaposlili sveučilišne profesore i znanstvenike izvan radnog vremena – podaci za 2012. govore da je tadašnjih 117 tvrtki ostvarilo prihod od 177 milijuna eura.UPTEC je dio Sveučilišta u Portu kojem je cilj – objašnjavaju u svojim materijalima – otvoriti prostor za razmjenu znanja akademske i poslovne zajednice, kako bi se stvorio okoliš pogodan za razvijanje inovacija, odnosno biznisa utemeljenog na tehnologiji ili kreativnosti. Prvenstveno je usmjeren na razvoj regije oko Porta, odnosno sjevernog dijela Portugala, pomažući uhodavanje tvrtki-početnika."Procedura za osnivanje tvrtke u Portugalu je vrlo komplicirana i birokratizirana, ali mi se i ne bavimo time, nego pokušavamo pomoći onima koji su 'preživjeli' takvu proceduru. Prvih šest mjeseci dajemo im tehnološku potporu kroz edukacije, dobiju i prostor, a kad pokrenu posao i ako se odluče ostati u istom prostoru, plaćat će najam Sveučilištu", kaže Fatima Sao Simao. Ona je jedna od osoba koje su pisale prijave za korištenje fondova EU, pa time i suzaslužne za priznanja. Centar kreativnih industrija jedan je od četiriju UPTEC-ovih segmenata, uz Tehnološki centar, Centar za morske tehnologije i Biotehnološki centar. Oni pružaju podršku poslovnim ljudima i tvrtkama kroz poduzetničke inkubatore i centre za poslovne inovacije. Jedan od startupa koji tamo radi jest, recimo, informatička tvrtka XnFinity, sa svojim projektom Papervault. "Riječ je o izdavanju računa elektronskim putem, na mobitel i preko interneta, kojima bi se troškovi papira i tiskanja smanjili i do 50 posto, a o brzini isporuke takvih računa da se i ne govori", kaže nam vlasnik XnFinityja Orlando Ribas Fernandes.

Znanstvena i tehnološka podrška
U podrumu CKI-ja radi i tvrtka Ideia.M za dizajn i inženjering, koja projekte izvodi od grubog nacrta do prototipa, poput modela gitara koje su nam predstavili. Fernandes i Julio Martins iz Ideia.M kažu da je ono što im UPTEC pruža nemjerljivo. "Nije stvar u prostoru, njega bismo i drugdje našli, nego u znanstvenoj i tehnološkoj podršci koju dobijamo od Sveučilišta", kaže Martins. Slično se radi i u drugim centrima za koje bi trebali tjedni da ih se obiđe u cjelini. Centar kreativne industrije djeluje u sedam zgrada, ali samo s desetak administrativaca na čijem je čelu Fatima Sao Simao.Tehnološki centar, recimo, 'svojim' tvrtkama daje svu opremu i tehnološku infrastrukturu da bi mogle ubrzati projekte. Ozbiljno surađuju i s drugim sličnim centrima u Portugalu i drugdje na svijetu, orijentiranima na razvoj novih tehnoloških proizvoda i usluga za tržište. Pod njegovim okriljem danas radi 70-ak tvrtki i inovacijskih centara i time je zapravo obuhvaćen najveći segment cijelog UPTEC-a, a koje se bave biotehnologijom, farmacijom, medicinom, kemijom, energetikom i energetskom učinkovitošću, kompozitnim materijalima, telekomunikacijama… Slično kao i kod CKI-ja, blizina sveučilišne pameti je neprocjenjiva, dovoljno je pogledati golemi kompleks tehničkih fakulteta, ili medicinski fakultet… U nešto manjim razmjerima djeluju Centar za morsku znanost i tehnologiju. Da bi sve bilo povezanije sa životom, velebni centar će biti smješten u samoj luci Porto, uz povezanost s nekoliko  obližnjih primorskih gradova. Na sličan način radi i Biotehnološki centar, također oslonjen na srodne fakultete u okviru Sveučilišta. 

Sveučilište u Portu

Za UPTEC u pet godina 22 milijuna eura, 75% iz EU 

Sveučilište u Portu je javna ustanova, izdržava se dotacijama iz državnog proračuna, ali sve većim dijelom i vlastitom zaradom, poput one od UPTEC-a. Ta je visokoškolska ustanova najveća u Portugalu, za naše pojmove pomalo neobično s obzirom da je Porto drugi grad u zemlji, od kojeg je prijestolnica Lisabon nekoliko puta veća. "S našeg Sveučilišta godišnje izađe 6000 diplomaca, 650 inženjera, 1200 ljudi s master stupnjem i 300 novih doktora znanosti. Nažalost, 20 posto diplomaca napušta Porto, a ovakvim projektom nastojimo ih što više zadržati u našoj regiji, kaže nam Fatima Sao Simao. U pet godina, od 2007. do 2012. godine, u UPTEC je uloženo 22 milijuna eura, od čega je 75 posto došlo iz fondova EU, a 25 posto je priložilo samo Sveučilište u Portu.

Najave

23. i 24. svibnja
Radionica    
Predavanje/radionica "Komunikacija, informiranje i vidljivost u kontekstu EU fondova", od 9:00 – 16:15 sati u prostorijama Ureda Vlade RH za udruge,  Radnička cesta 80/V, Zagreb (ZagrebTower).
   
27. svibnja
Erasmus za mlade poduzetnike
Predstavljanje  programa mobilnosti među europskim poduzetnicima, Bjelovar, Preradovićeva 4/1, u 11 sati     

Komentirajte prvi

New Report

Close