Na račune 60-ak poduzetnika u svibnju stižu EU potpore

Autor: Gordana Grgas , 04. travanj 2013. u 17:18
8 mil. eura ukupno će dobiti poduzetnici koji su prošli na natječaju IPA

Natječaj je bio raspisan 2011. godine, a europski grantovi iz IPA-e su u vrijednosti do 200 tisuća eura po projektu.

Nakon godinu i pol strpljivog čekanja, koliko je prošlo od objave natječaja, poduzetnici koji su se prijavili za bespovratne potpore iz europskog pretpristupnog fonda IPA i prošli rigoroznu selekciju, stigli su na korak do tog vrijednog zgoditka.

Bilo bi ih lijepo pitati kako se osjećaju i za što će potrošiti novac, no još ugovore nisu dobili pa lista nije objavljena. Kako saznajemo, do svibnja bi napokon trebali potpisati ugovore o potporama, nakon čega će primiti iznos u visini 80 posto vrijednosti svojih projekata. Naravno, ako u međuvremenu nisu od svega toga odustali ili otišli u stečaj. Kako nam je rekla pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Dijana Bezjak, bespovratnu pomoć će primiti 60-ak malih i srednjih poduzeća. Ukupni iznos koji je za poduzetnike namijenjen je, kaže nam, s početnih 4,5 milijuna eura u međuvremenu narastao na više od 8 milijuna eura. Naime, Europska je komisija naknadno odobrila da se ta grant shema "podeblja" iz sredstava IPA-e za 2013. godinu, što je omogućilo da više prijavljenih poduzetnika dobije potporu. Europski grantovi iz IPA-e su u vrijednosti do 200 tisuća eura, a koje će ih tvrtke dobiti u Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje (SAFU), koja provodi natječaj, ne smiju otkrivati dok ne završe cijelu natječajnu proceduru.

Kako tumače, još traje postupak kontrole prijavitelja. Trenutno se, naime, od aplikanata traži da pošalju financijska izvješća i ostale dokumente koji će ih potvrditi kao solidna poduzeća koja nisu dužna ni poreze državi ni plaće radnicima. Prođu li i tu zadnju stepenicu – a morali bi, osim ako ih ekonomska kriza nije ugušila, jer se za EU grantove ne mogu prijavljivati tvrtke u dugovima ili pred stečajem – novac je njihov. Zašto je sve tako dugo trajalo? "Morali smo slijediti predviđenu europsku proceduru za dodjelu grantova iz pretpristupne pomoći i zbog toga se sve odužilo, pogotovo što je bio velik odaziv poduzetnika", kaže nam Dijana Bezjak. Naime, nakon promotivnih akcija se na natječaj pod nazivom "Potpora jačanju konkurentnosti hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva" (raspisan u prosincu 2011. godine) javilo čak tisuću tvrtki.

U uži izbor ih je nakon godinu dana ušlo 100-tinjak, nakon što su svaki od tisuću prijavljenih projekata pretresla i napisala o tome procjene dva nezavisna stručnjaka, te nakon što je sve to odobrila Delegacija EU. Ove godine je pak prebirano tih stotinjak tvrtki, koje su bile  pozvane da podnesu svoje projektne prijedloge…Za utjehu onima koji se tek spremaju aplicirati za EU novac iz strukturnih fondova, te bi procedure, uvjeravaju nas, trebale  biti znatno kraće. Ove godine bi privatnim poduzetnicima za grantove trebalo biti dostupno oko 30 milijuna eura u proizvodnim djelatnostima i turizmu, a iduće godine to će narasti na 150 milijuna eura.

Skup o poduzetništvu

U fokusu projekti za EU fondove 

Korisnici bespovratnih potpora iz IPA-e govorit će o iskustvima na Savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu koje će se održati u svibnju u Toplicama Sv. Martin. Kako najavljuju u Ministarstvu poduzetništva, savjetovanje će biti posvećeno perspektivama financiranja poduzetničkih projekata iz fondova EU, a bit će predstavljen i Europski akcijski plan za razvoj poduzetništva do 2020. godine. Na savjetovanju će se dodijeliti i nagrade najboljim poduzetnicima, potpornim institucijama te učenicima i studentima za najbolji poslovni plan i projekt.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nadam se da će negdje biti JAVNO objavljen popis DOBITNIKA, kako bi se izbjegle sumnje, da su većinu potpora , dobila VEZANA trgovačka društva, po sistemu
” tko bliže vatri- bolje se grije”!.

New Report

Close