MURID ima najbolji EU projekt

Autor: Sergej Novosel Vučković , 25. travanj 2017. u 07:41
Projektom je godišnje obuhvaćeno oko 150 djece

Program rane dijagnostike i terapije dobio je 83.635 € iz EU fonda, za edukaciju stručnjaka te infocentar.

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID) ima najbolji lokalni EU projekt ove godine, po izboru građana Hrvatske, koji su projekt Agenti 0-7, za djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje, prepoznali kao najbolji u trećem izdanju izbora Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. U užoj konkurenciji bilo je 20 projekata nominiranih od regionalnih razvojnih agencija, a glasalo je ukupno oko 6500 građana.

MURID je za projekt ostvaren u partnerstvu s Udrugom slijepih Međimurske županije i Udrugom za ranu intervenciju u djetinjstvu Virovitičko-podravske županije Prvi znak u tim dvama županijama, dobio 98.378,81 eura, od čega 83.635,32 iz Europskoga socijalnog fonda, čime je stvorena organizacija koja savjetuje, dijagnosticira i terapijski obuhvaća djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje.

"Godišnje savjetujemo oko 150 djece, od kojih polovica završi u trajnom tretmanu ili rehabilitaciji. Naša udruga, osnovana 2011., od početka razvija programe rane intervencije u djetinjstvu. Agenti 0-7 je za djecu i roditelje sa socijalnim rizicima, a omogućava da se kroz rani probir i dijagnostiku djeca rano uključe u interventne programe", kaže izvršna direktorica MURID-a Silvija Pucko. Projektom su podigli stručne i organizacijske vještine zaposlenika udruge, tima od osmero stručnjaka, a pokrenut je i infocentar za roditelje koji ondje dobivaju i nalaze informacije o programu, te savjete o razvoju i odgoju svoga djeteta.

Projektom je, dodaju u čakovečkoj udruzi, stvoreno i mjesto podrške roditeljima u Međimurskoj županiji, kao i cijeloj sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Premijer Andrej Plenković i resorna ministrica Gabrijela Žalac udruzi su, u povodu otvaranja Tjedna EU fondova u Zagrebu, uručili priznanje za najbolji projekt, kao "svojevrsnu oznaku uspješnosti koja služi ostalima kao primjer i poticaj". Hrvatskoj je iz fondova EU na raspolaganju čak 10,7 milijardi eura, a kako bi se osiguralo što učinkovitije "osvajanje" tog novca, Plenković je najavio jačanje administrativnih kapaciteta na nacionalnoj i regionalnoj razini, te zapošljavanje stručnjaka u sustavima upravljanja i kontrole EU fondova.

Komentirajte prvi

New Report

Close