Mogućnosti financiranja iz fondova Europske unije su velike, trenutno smo na 55 posto ugovorenih sredstava

Na panel raspravi sudjelovali su Vladimir Tomaić iz Tomaić-Commercea,  Ivana Starčevič iz LAG-a Lika, župan Darko Milinović i Martina Šuper Štampar iz LIRA-e/Hrvoje Jelavić/PIXSELL Na panel raspravi sudjelovali su Vladimir Tomaić iz Tomaić-Commercea, Ivana Starčevič iz LAG-a Lika, župan Darko Milinović i Martina Šuper Štampar iz LIRA-e/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kako bi se lokalnim jedinicama olakšalo sufinanciranje projekata i apliciranje za EU sredstva tu su i Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata i značajna sredstva.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i ove godine organizira informativno-edukativna događanja pod nazivom "Regionalni dani EU fondova". Među brojnim radionicama, koje se organiziraju u 30 gradova diljem zemlje, ovog je puta Gospić bio domaćin manifestacije koja informira građane o mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije.

Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije, istaknuo je kako je uglavnom zadovoljan povlačenjem novca iz EU fondova u svojoj županiji no svjestan je kako uvijek može bolje. Gospić je prvi grad nakon Zagreba koji je podigao zastavu EU što pokazuje interes stanovništva na ovom području i za europske fondove, no ključno je da država sa svoje strane uloži napore i omogući kvalitetnu podlogu kako bi županije, općine i gradovi bili još uspješniji u povlačenju EU sredstava.  Da se u ovoj županiji odvija dobra priča o EU fondovima složio se i Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije te istaknuo niz mjera kojima država potpomaže lokalnu vlast pa je tako spomenuo Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini i značajna sredstva koja su na raspolaganju kako bi olakšala lokalnim jedinicama sufinanciranje projekata i apliciranje za sredstva Europske unije.

 

355 milijuna

kuna povučeno je na području županije za mala poljoprivredna gospodarstva

Naglasio je također kako su mogućnosti EU fondova velike i da smo trenutno na 55 posto ugovorenih sredstava od onog što nam je dostupno. "Tu smo da predstavimo projekte, a u Ličko-senjskoj županiji, ugovoreno je preko 811 milijuna kuna projekata i cilj nam je potaknuti OPG-ove, tvrtke, poduzetnike i ustanove, da sve više ulaze u priču EU fondova jer rezultati mogu biti sjajni. Sjajni u toj mjeri da je moguće dobiti i do 100 posto bespovratnih sredstava. Mi u Ministarstvu nastavljamo s pomaganjem županijama kojima je to potrebno, kao što je Ličko-senjska. Moramo omogućiti što ravnomjernije uvjete razvoja, ljudski kapaciteti su tu i ja vjerujem u naš zajednički uspjeh", poručuje Huška.

Prepreke se otklanjaju
Okupljenima su na panel diskusiji "Razvoj Ličko-senjske županije korištenjem EU fondova za poticanje investicija" istaknuta dosadašnja postignuća i rezultati korištenja EU fondova. Istaknuvši pozitivni primjer poput izgradnje Razvojnog centra Ličko-senjske županije za koju su dobivena bespovratna sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna, župan Milinović još jednom je naglasio kako je županijama poput ove potrebna pomoć Vlade. "Često na natječajima ne prolazimo zbog broja stanovnika i drugih otežavajućih faktora, a ako želimo razvijati ruralna područja poput Like i Dalmatinske zagore, onda se određeni kriteriji moraju promijeniti", istaknuo je Milinović. S time se složio i pomoćnik Huška, navodeći još jednom sve relevantne izmjene zakona i druge aktivnosti koje Ministarstvo poduzima u tom smjeru. 

 

Tomaić

Postojao je niz otežavajućih okolnosti i činilo se gotovo nemogućim doći do EU novca, mi smo ipak uspjeli.

Pomoć oko prijavljivanja
Pomoć u prijavama na natječaje EU fondova pruža i Razvojna agencija Ličko-senjske županije LIRA čiji su zaposlenici unaprijedili svoja znanja, usvojili najbolje prakse te razvili mrežu suradnika svih relevantnih dionika sustava. Uz to, tu je i LAG Lika koji provodi i projekt Ruralni animatori kako bi interes za prijave još više rastao.

Svijetli primjer rada LAG-a Lika je projekt "Integra Lika 2020" kojem je cilj brendiranje Like i podvelebitskog primorja kako bi postali prepoznatljivi po autohtonim i domaćim proizvodima. U sklopu projekta se već godinu i pol dodjeljuje i regionalna oznaka kvalitete Lika Quality koju ponosno nosi 88 proizvoda od 37 proizvođača - od sira škripavca, suhomesnatih proizvoda pa do rukotvorina poput ličke kape. 

 

Milinović

Za gradnju Razvojnog centra Ličko-senjske županije dobivena su bespovratna sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna.

Također, županija je uspješno zaštitila lički krumpir na razini EU te uskoro kreću s brendiranjem ličke janjetine i sira škripavca na razini Hrvatske. Županija ima 5000 OPG-a, a od 2015. godine do danas na području županije odobreno je 355 milijuna kuna sredstava, što za potpore što za mjere namijenjene malim poljoprivrednim gospodarstvima, nepoljoprivrednim djelatnostima i mladim poljoprivrednicima. Primjer uspješne poduzetničke priče koja je uspješno povukla sredstva već iz pretpristupnih fondova je tvrtka Tomaić- Commerce čiji vlasnik Vladimir Tomaić objašnjava kako je za uspješan projekt ključno uložiti puno rada, dokazivanja i upornosti. 

 

811 milijuna

eura vrijednih projekata ugovoreno je u Ličko-senjskoj županiji

Puno kvalitetnih ideja
Njegova je tvrtka 2009. godine bila jedina privatna tvrtka Ličko-senjske županije koja je dobila EU sredstva. "Tada je postojao niz otežavajućih okolnosti i činilo se gotovo nemogućim doći do EU novca, no mi smo uspjeli. Ipak, unatoč svim mjerama i idejama, treba kontinuirano ulagati u ravnomjerniji razvoj regija", napominje Tomaić. Ipak glavni zadatak i dalje ostaje poticati poduzetnike, županije i gradove na projekte i informirati ih što im je sve na raspolaganju iz europskih fondova, što je i cilj ovakvih događanja.  "Puno je kvalitetnih ideja i prijedloga s terena, i mi kao ministarstvo ih slušamo te komuniciramo na svim razinama. Također, radi se i Nacionalna strategija razvoja do 2030. godine i ovo je prvi put da se na takav način promišlja o cjelovitom razvoju Hrvatske", zaključuje Huška. 

Stručna predavanja

Kako se i na koje EU natječaje prijaviti
U Gospiću su održana i stručna predavanja na kojima se govorilo o mogućnostima financiranja iz EU fondova te su predstavljeni aktualni i budući natječaji. Predavanje "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" održala je Željka Šutalo iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koja je naglasila kako ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava iznosi 1.110.000.000 kuna. "U prvom krugu iskorišteno je oko 580 milijuna kuna za tristotinjak projekata, a u drugom je zatraženo oko 750 milijuna kuna. Važno je istaknuti da FZOEU/SEU može pružiti prijaviteljima stručnu podršku u pripremi projektnog prijedloga", objasnila je prisutnima Šutalo. O novim financijskim instrumentima HAMAG-BICRO-a za ruralni razvoj govorila je Ines Ličina koja je istaknula kako je cilj financijskih instrumenata za ruralni razvoj ojačati pristup financiranju MSP-ima. "Predmet financiranja može biti ulaganje u primarnu proizvodnju i preradu proizvoda, ulaganje u dodatne (nepoljoprivredne) djelatnosti i ulaganje u šumarstvo. Zajmovi su namijenjeni ulaganjima u materijalnu i nematerijalnu imovinu te ulaganju u obrtni kapital, najviše do 30% od ukupnog iznosa zajma", kaže Ličina. Goran Zečić iz CORE Consulting na radionici je predstavio mjere ruralnog razvoja i postupak prijave na natječaj detaljno predstavivši mjere i operacije. Upozorio je prisutne i na sve prihvatljive i neprihvatljive aktivnosti. Zečić je predstavio i potpore za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima te potpore za ulaganja u pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima gdje je visina potpore po korisniku 50.000 eura. "Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima intenzitet javne potpore po projektu iznosi do 70 posto od ukupnih prihvatljivih troškova", kaže Zečić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve