Tvrtka Marinada iz Donjeg Miholjca novcem EU povećala carstvo

Autor: Božica Babić , 20. siječanj 2015. u 12:25
Denis Matijević, vlasnik Marinade/Marko Prpić/VL

Ukupna investicija, koju je provela tvrtka u vlasništvu poduzetnika Denisa Matijevića, iznosila je 22,78 milijuna kuna.

Tvrka Marinada iz Donjeg Miholjca za svoj pogon otvoren u srpnju 2014. na području Slatine tek je jučer dobila očekivanu potporu iz europskog pretpristupnog fonda IPARD u iznosu od 11,39 milijuna kuna.

Kako su priopćili iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, mjerodavnoj adresi za provedbu natječaja i isplatu europskih potpora, Marinada je višemilijunski iznos dobila za ulaganja u opremu za preradu voća i povrća. Ukupna investicija, koju je provela tvrtka u vlasništvu poduzetnika Denisa Matijevića, iznosila je 22,78 milijuna kuna. IPARD sredstvima nabavljena je oprema za sušenje, pranje, čišćenje i sortiranje, zatim oprema za sterilizaciju/pasterizaciju te uređaji za preradu, pakiranje, označavanje i privremenu pohranu. Proces prerade voća i povrća u potpunosti je automatiziran od samog ulaza robe pa sve do skladištenja gotovih proizvoda.

Nove linije za preradu voća i povrća proizvodni kapacitet povećale su za 50 posto u odnosu na učinak koji je Marinada ostvarivala prije modernizacije. S potporom iz IPARD-a, koja je dosegnula polovicu ukupnog investicijskog troška, Marinada je osigurala dugoročno održiv razvoj.No, ukupna investicija koju je Matijević realizirao u Marinadi bila je znatno veća, iznosila je gotovo 53 milijuna kuna. Na lokaciji u Slatini sagradio je kompleks u kojemu je moguće godišnje preraditi više od 15 tisuća tona, čime potvrđuje vodeću poziciju proizvođača pasteriziranog voća i povrća u regiji. Tvrtka je u 2013. ostvarila prihod od 67,8 milijuna kuna uz rast od 12 posto u odnosu na 2012.

S novom investicijom Marinada je, hvale se u toj kompaniji, pred izazovom da godišnji prihod podigne na čak 150 milijuna kuna. U biznis proizvodnje hrane Matijevići su najprije krenuli osnivanjem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, koje su potom preregistrirali u tvrtku Plodovi zemlje – Matijević. Potkraj 2013. ostvaren je veliki poslovni iskorak preuzimanjem najprije Nove Đakovčanke te Marinade i Eurovoća iz Orahovice, a potkraj godine i najvećeg dijela AgroFructusa, tvrtke iz koncerna Agrokor Ivice Todorića.  

Grupa AgroFructus posluje i u regiji, i to kroz dvije tvrtke na susjednom bosanskohercegovačkom tržištu, u Čapljini i Laktašima, te u Makedoniji, u Strumici. Raspolaže rashladno-skladišnim kapacitetom ukupna volumena oko 90 tisuća tona i surađuje s više od tri tisuće kooperanata. Zapošljava 550 radnika uz prosječan godišnji promet oko 650 milijuna kuna.  Svježim voćem i povrćem te njihovim prerađevinama, a riječ je o tridesetak vrsta proizvoda, opskrbljuje sve veće trgovačke lance u Hrvatskoj. Značajan dio proizvodnje plasira i kroz izvoz, i to u Australiju, Kanadu, SAD, Švicarsku, Njemačku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Libiju i Izrael. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close