Maksimir će za 37,8 mil. kuna dobiti i Madagaskar

Autor: Marta Duić , 26. svibanj 2015. u 08:30
U ZOO-u Zagreb očekuju kako će imati barem 90.000 posjetitelja godišnje više/PIXSELL

Cilj projekta je jačanje turističkog potencijala Grada Zagreba, ali i povećanje edukativnog potencijala.

Projekt modernizacije Zoološkog vrta grada Zagreba ukupno vrijedi 37,8 milijuna kuna, a njegovo sufinanciranje osigurao je Europski fond za regionalni razvoji i to u visini od 95% iznosa, točnije 35,9 milijuna kuna.

Kako nam kaže Davorka Maljković, ravnateljica Zoološkog vrta grada Zagreba, opći cilj projekta je jačanje turističkog potencijala Grada Zagreba, uz nekoliko specifičnih ciljeva vezanih uz ZOO Zagreb. Navodi kako ciljaju na povećanje turističke ponude čime planiraju povećati broj posjetitelja za 90.000 godišnje, kao i edukativni potencijal ZOO vrta te broj polaznika edukacije sa 18 na 24 tisuće godišnje. Preostala dva cilja su uspostava učinkovitijeg sustava upravljanja i poslovanja, dugoročna održivost i napredak kvalitete usluge te nova radna mjesta.

 

35,9milijuna

kuna sufinancirat će se iz fondova Europske unije

Na provedbi projekta radi projektni tim Grada Zagreba i Ustanove ZOO Zagreb u kojem je deset osoba, a prema potrebi se uključuju i drugi zaposlenici ZOO-a Zagreb te Grada Zagreba. Kako poručuje Maljković, očekivanja su velika, a za posjetitelje to znači mnogo promjena. U planu je nova tematska cjelina Madagaskar koja uključuje nastambu za lemure, kornjače, papige, suvenirnica, sanitarije za posjetitelje kao i izgradnja afričke volijere sa biofilterom. 

Tražili iskustva drugih
Očekuje se i novi glavni ulaz sa nastambom za dalmatinske pelikane i info-kućica, novi istočni ulaz i izlaz, uređenje Labuđeg otoka, centar ROV , odnosno restoran, odmorište i vidikovac, zatim sanacija Lavljeg mosta sa statuama, gradnja novih mostova za sigurnije kretanje posjetitelja kao i gradnja i opremanje novog edukacijskog centra. ˝Realizaciji svakog projekta svakako prethodi uspješno planiranje i analiza situacije.  2010. godine, postalo je jasno da će biti nužno osigurati velik novac, a ne isključivo sredstva proračuna Grada Zagreba i naših prihoda. Shvatili smo i da su pred nama krizna vremena te smo mogućnost financiranja iz EU fondova postavili kao prioritet˝, tvrdi Maljković.

Priprema Projekta započela je 2010. godine, kada je razvijena prva ideja uvrštena u Razvojnu strategiju Grada Zagreba "ZagrebPlan". Tijekom 2012. izrađena je Predstudija izvodivosti, a u prosincu 2013. studija izvedivosti i analiza troškova i koristi od strane projektnog tima, definirani su svi potprojekti. "Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu – prva faza" prijavljena je u veljači 2014. godine, a u rujnu je donesena odluka o sufinanciranju projekta čija će realizacija trajati dvije godine. "Pri izradi projekta pokušali smo doći do podataka od drugih ZOO vrtova, koji su prethodno osigurali financiranje svojih projekata u Mađarskoj, Češkoj, Austriji. Iz njihovih iskustava, pokušaja i pogrešaka pokušali smo naći neki svoj put. Od vanjskih suradnika izuzetno nam je bio vrijedan rad konzultantice u dijelu izrade ekonomskih dijelova predstudije, CB analize te izrade dokumentacije za prijavu projekta. Potrebne podatke, tekstove i stručne podloge pripremali smo sami. Cijeli materijal uskladio je Jurica Ambrožić iz Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo koji je i voditelj projekta", kaže Maljković.

 

Maljković

Pri izradi projekta pokušali smo doći do podataka od drugih ZOO vrtova, koji su prethodno osigurali financiranje svojih projekata

Velik problem su bili neriješeni imovinsko-pravni odnosi što je zahtijevalo dogovor Grada Zagreba i države, a kao posljedica toga i legalizacija nelegalne gradnje koje je bila preduvjet za dobivanje potrebne dokumentacije. Problem je bio i novac koji je trebalo osigurati za izradu dokumentacije te osiguravanje kvalitetnih rješenja, odnosno dokumentacije za pojedine potprojekte s obzirom na to da na hrvatskom tržištu nema dovoljno znanja i specijaliziranih tvrtki koje se bave ZOO vrtovima. 

Priprema prije natječaja
˝Zato smo provodili  i radionice za arhitektonske urede sa tzv. zoo-dizajnerima iz inozemstva,  koji su zajedno sa osobljem ZOO vrta i arhitektima radili na razradi ideja za dio potprojekta, kako bi izbjegli greške u projektu˝, tvrdi Maljković. Ostalima koji raspisuju projekte poručuje, da što prije počnu s pripremom i prikupljanjem potrebnih materijala i podataka te da si osiguraju kvalitetan tim ljudi unutar vlastitog sustava. ˝I naravno, ne čekati objavu poziva za početak rada jer u tako kratkom razdoblju nemoguće je prikupiti svu potrebnu dokumentaciju˝, zaključila je Maljković. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Grozno. Umjesto da su napravili plan relokacije zoo-a iz centra grada.
Velike životinje se toliko muče u onim premalim kavezima uz najprometniju gradsku ulicu i stadion.
Zamislite da je zoo premješten na neku primjereniju – veću mirniju lokaciju, a cijeli Makimir pretvoren u onoza što je i zamišljen. Odmorište i šetnicu građana.

New Report

Close