Kulturnjaci prepoznali važnost fondova

Autor: Marta Duić , 07. srpanj 2015. u 22:01
Projektni tim zaslužan za projekt Baunet - Vesna Meštrić, Zvijezdana Murseli, Aleksandra Mudrovčićic, Vladimir Končar, Darko Simičić/Igor Kralj/PIXSELL

Suočeni sa smanjenjem prihoda i budžeta za kulturu u MSU su se okrenuli financiranju novcem EU.

Tijekom posljednjih sedam godina Muzej suvremene umjetnosti,(MSU) na čelu s ravnateljicom Snježanom Pintarić, prošao je kroz razne faze i izazove, uključujući preseljenje u novu zgradu čime je postao najveći muzej u Zagrebu.

No, zahvaljujući novcu koji im kontinuirano pristiže iz fondova EU dodatno približavaju umjetnost Zagrepčanima i utvrđuju status umjetnosti u Hrvatskoj. Svojim primjerom pokazali su kakve su mogućnosti financiranja projekata u kulturi iz regionalnih, europskih i drugih međunarodnih izvora i kako se može potaknuti muzejske djelatnike i ostale kulturnjake da osmišljavaju, prijavljuju i provode europske projekte.  

Suradnja je ključ 
Budući da su suočeni sa smanjivanjem svih vrsta prihoda u kulturi, pronalaženje sredstava financiranja velik je izazov, a MSU se tim izvrsno nosi. Samo ove godine je nositelj ili partner u čak pet EU projekata. Nositelji projekata ističu da projekti koje podupire Europska komisija u sklopu programa Creative Europe i Erasmus+ donose međunarodnu suradnju, razvijaju različite istraživačke platforme i formiraju nove mreže djelovanja. Naravno važni su i zbog razvoja, distribucije i omogućavanja pristupa audiovizualnom stvaralaštvu te digitalizaciju građe i dostupnost korisnicima diljem svijeta. Međunarodni istraživački i izložbeni projekt Bauhaus – umrežavanje ideja i prakse (BauNet) vrijedan 256 tisuća eura uključuje četiri kulturne institucije iz Austrije, BiH, Hrvatske i Slovenije.

Voditelj projekta je MSU, a cilj mu je cjelovito istražiti i prezentirati djelovanje umjetnika iz regije koji su se školovali na znamenitoj međunarodnoj školi za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus. Projekt Peforming the Museum inicijativa je četiri muzeja, pored MSU-a, njime se žele potaknuti nova promišljanja o poslovanju i ulozi muzeja, ali i otvoriti praktične mogućnosti za njihovu budućnost, usmjeravajući se pritom na razvoj publike. Projekt financira EK u sklopu programa Kreativna Europa koja podupire do 60% ukupnog proračuna prijavljenog projekta, odnosno najviše do 200.000 eura.

Preporuke za EK
MSU je i jedan od pet partnera dvogodišnjeg međunarodnog projekta Manucultura, koji podupiru EK i Erasmus+ program, čija je svrha razmjena metoda i tehnika kulturalne edukacije u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju mladih, sakupljanje i širenje primjera najbolje prakse rada s kulturnim projektima, prepoznavanje i uspoređivanje uspješnih projekata i razvoj zajedničkih preporuka za EK.  Connecting Cities Network projekt je u sklopu godišnjeg programa "In/Visible City 2015" u suradnji sa 23 međunarodna partnera u 21 gradu među kojima je i Zagreb. Nedavno je prihvaćen i projekt Translocal: Museum as Toolbox u sklopu programa Creative Europe kojem je glavni cilj približiti muzeje mlađoj publici. 

Komentirajte prvi

New Report

Close