Krajem godine gubimo 200 mil. eura iz fondova EU?

Autor: Jadranka Dozan , 29. veljača 2016. u 22:01
Ivana Maletić/Marijan Sušenj/PIXSELL

Upozoravajući na slabosti administrativnih kapaciteta kao čest uzrok odugovlačenja, pa i otkazivanja natječaja povezanih s EU projektima, Europska komisija ističe da je u 2014. otkazano čak 42 posto natječaja.

Fondovi Europske unije Vladi su jedna od važnijih uzdanica za oporavak investicija, što se u nedavno usvojenim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike očitovalo u planu da Hrvatska ove godine iz EU fondova povuče čak 78,5 posto više sredstava nego lani.

Da će to biti izazov potvrdila su najnovija upozorenja europarlamentarke Ivanke Maletić za gostovanja na Hrvatskom radiju. Sa samo 62 posto iskorištenih tih sredstava Hrvatska je, kaže, uvjerljivo na zadnjem mjestu u Uniji, a s krajem ove godine mogli bismo i definitivno ostati bez približno 200 milijuna eura. Još jednom podcrtavajući velike podbačaje bivše Vlade u iskorištavanju europskih fondova HDZ-ova europarlamentarka navodi kako je lani od 900 milijuna eura povučeno samo 400 milijuna.

"Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva", istaknula je dodajući da bi to prema njezinim procjenama moglo biti oko 200 milijuna eura. Za jači pozitivan iskorak treba učiniti dosta toga toga. S jedne strane, naši predstavnici u Europskom parlamentu već su uputili prijedlog Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja, što je naročito važno za male i srednje poduzetnike koji jednostavno nemaju kapacitete pratiti sve zahtjeve administracije EU.

Istodobno, naša administracija morala bi se osposobiti i više angažirati kao vodič poduzetnicima, ali i uvesti red u katastre jer su nesređeni imovinsko pravni odnosi podjednako velika prepreka.  Na slabosti administrativnih kapaciteta kao čest uzrok odugovlačenja procedura i/li natječaja povezanih s projektima koji se financiraju novcem EU upozorili su i iz EK u izvješću za Hrvatsku. Te natječaje često slijede dugi žalbeni postupci, pa i otkazivanje. U 2014. godini ih je, primjerice, otkazano čak 42 posto, tvrde u Komisiji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

i dobijamo 400 milijuna eura uštede po sadašnjem modelu povlačenja novaca iz tih fondova.. oni 1/3, kažu što se radi i kako, a mi 2/3 da izvršavamo njihove projekte i gradimo npr. svemirske željezničke stanice u Gospiću..

New Report

Close