Javna nabava prilagođena malim i srednjim poduzetnicima

Autor: Josipa Ban /VLM , 19. lipanj 2013. u 22:00
Jedna petina natječaja za javna nadmetanja čija vrijednost prelazi odgovarajuće EU pragove može se pronaći na ted.europa.eu/FOTOLIA

Tržište javne nabave Europske unije najveće je na svijetu; prema procjenama vrijedno je 1,800 milijardi eura te čini oko 17 posto europskog BDP-a.

Tržište javne nabave Europske unije najveće je na svijetu. Prema procjenama vrijedno je 1,800 milijardi eura te čini oko 17 posto europskog BDP-a.

Cilj europskog zakonodavstva na ovom području je osigurati davateljima usluga, isporučiteljima roba i izvođačima radova mogućnost nadmetanja na javnim nadmetanjima u državama članicama Europske unije. Velika važnost pridaje se javnoj nabavi te je ona važan instrument za postizanje pametnog, održivog i uključivog rasta, što je cilj strategije Europa 2020. Pravila za javna nadmetanja u EU postavljena su tako da omoguće i olakšaju sudjelovanje malim i srednjim poduzetnicima što bi u konačnici trebalo rezultirati ne samo većoj transparentnosti već i gospodarskim rastom.

Zakon o javnoj nabavi, koji je na snagu stupio s početkom 2012. godine, sukladan je pravnoj stečevini EU-a, što znači da su domaći poduzetnici dužni, u javnoj nabavi, postupati jednako kao u postupcima koji se objavljuju u drugim država EU-a. Iako su domaći poduzetnici još od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, dakle od 2005., mogli sudjelovati u postupcima javne nabave u zemljama EU-a, to nije bio čest slučaj. Upravo donošenje novih pravila u hrvatskom procesu javne nabave trebala bi im pomoći da "nauče pravila igre", a time i postanu konkurentniji na tržištu EU-a.Zakonom o javnoj nabavi uvedena je obaveza da javni naručitelji objave plan nabave na internetskim stranicama u roku od 60 dana od dana donošenja proračuna. Na ovaj način unaprijed su poznate sve potrebe koje javni sektor ima u određenom razdoblju s naznakom kad će krenuti u nabavu.

Uveden je i obvezni upload dokumentacije za nadmetanje na internet što omogućuje da svatko jednostavno i brzo može skinuti dokumentaciju za nadmetanje. Također, sve dokumente koje naručitelj zahtjeva ponuditelj može dostaviti u neovjerenoj preslici, a mogućnost sudjelovanja u postupcima javne nabave omogućuje se i onima kojima je odobrena odgoda plaćanja poreznih obveza. Određeni dio, odnosno jedna petina, natječaja za javna nadmetanja čija vrijednost prelazi odgovarajuće EU pragove može se pronaći na Službenom listu EU-a, ted.europa.eu. No nadmetanja niže vrijednosti, zanimljiva upravo za male i srednje poduzetnike, moraju se potražiti na službenim portalima u pojedinim državama članicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close