Iločki podrumi koristili novac EU-a, tvrtkama preporučuju IPARD za razvoj

Autor: Božica Babić , 26. ožujak 2013. u 19:15
Iz IPARD-a su povukli 3,22 milijuna kuna. Kupljena je najmodernija oprema za filtraciju i nova linija za punjenje vina/PIXSELL

Od ulaska u projekt do isplate iz IPARD-a prošle su dvije godine, ali u vinariji su zadovoljni transparentnošću cijele procedure koju su prošli od prijave na natječaj do same realizacije.

Iločki podrumi su za svoju posljednju investiciju vrijednosti 6,44 milijuna kuna, polovicu iznosa povukli iz pretpristupnog fonda IPARD kroz Mjeru 103.

Novac je usmjeren u opremanje postrojenja vinarije. Kako bi Iločki podrumi, devastirani u Domovinskom ratu, povećali konkurentnost, vodstvo kompanije odlučilo je da se krene u investiciju kojom bi se modernizirao proces proizvodnje u vinariji, iznosi voditelj projekta Antonijo Kraljević. Budući da je projekt bio prihvatljiv i po zahtjevnim kriterijima IPARD-a, pala je odluka da se pokuša ostvariti sufinanciranje investicije i kroz nepovratne potpore iz tog europskog fonda. U Iločkim podrumima, budući da se radilo o vrlo velikom ulaganju od gotovo sedam milijuna kuna, ekipirali su tim koji je prionuo razradi strateškog koncepta. Sama procedura vezana uz IPARD, prema riječima voditelja projekta, bila je dugotrajna.

Proteklo je, kaže, oko dvije godine od ulaska u projekt do isplate sredstava iz IPARD-a na račun Iločkih podruma. No, postupak je, iako strog i zahtjevan, bio potpuno transparentan. Kraljević posebno ističe otvorenost i dostupnost u svakom trenutku za konkretnu suradnju i sva pojašnjenja mjerodavnih struktura iz državne Agencije za plaćanja što je, ocjenjuje, uvelike sve olakšalo.  Dio poslova u proceduri koju zahtijeva protokol IPARD-a odrađivali su zaposlenici kompanije, za dio su angažirali konzultante, i to tvrtku Agrocom consalting i Regionalnu razvojnu agenciju Zagrebačke županije. "Moramo priznati da su nam bili od velike koristi i da bi bez njih teško pravilno odradili cjelokupnu proceduru. Pomogli su nam u svim fazama postupka, oko pribavljanja dokumenata, na pripremi projektne dokumentacije, komunikaciji s institucijama te u nizu ostalih obveza," kaže Kraljević.Iz IPARD-a su povukli 3,22 milijuna kuna. Kupljena je najmodernija oprema za filtraciju vina i nova linija za punjenje vina s karakteristikama koje su dvostruko bolje od linija za punjenje koje su od prije postojale u Iločkim podrumima.Iako su upravo oglašeni novi pozivi za natjecanje za preostale potpore iz IPARD-a, u Iločkim podrumima za sada se ne misle uključiti, no kroz neko dogledno razdoblje opet će krenuti prema europskim fondovima za neki novi razvojni projekt.

Temeljem iskustava koje su stekli, naglašava Kraljević, svima koji ulaze u investicije i pritom zadovoljavaju osnovne uvjete IPARD natječaja, preporučuju neka svakako prijave svoje projekte i pokušaju dobiti potporu.Iločki podrumi vino za tržište s vlastitom etiketom i oznakom kontroliranog podrijetla proizvode dulje od tri stoljeća. Uz stari podrum iz 17. stoljeća, koji su izgradili kneževi Odescalchi ispod svoga dvorca, izgrađen je i novi kapaciteta 90.000 hl. Današnja proizvodnja vina zasniva se na grožđu s vlastitih 340 ha vinograda te otkupom kod 550 kooperanata s  njihovih 650 ha, što u dobrim godinama daje proizvodnju između 6-7 milijuna litara vrhunskih i kvalitetnih vina. Uz globalno prepoznatljiv vrhunski traminac, u Iločkim podrumima se još proizvodi graševina, rajnski rizling, pinot bijeli, chardonnay, frankovka, te cabernet sauvignon. Tvrka ima 230 zaposlenika, od kojih je 186 u Iloku, a ostali su u maloprodajnoj mreži diljem Hrvatske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close