I Sabor bi trebao imati dan poduzetnika

Autor: Marta Duić , 21. listopad 2014. u 22:01
Hrvatski sudionici Europskog parlamenta poduzetništva

Rezultat glasanja europskih poduzetnika o 19 ključnih pitanja bit će proslijeđen Europskom vijeću.

Izaslanstvo hrvatskih poduzetnika prošlog je tjedna, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, s više od 800 poduzetnika iz 45 europskih zemalja, sudjelovalo u radu trećeg po redu Europskog parlamenta poduzetništva u Bruxellesu i na taj načina lobiralo za poduzetničke interese.

Predstavnici 11 tvrtki iz različitih gospodarskih djelatnosti razgovaralo je i glasovalo o ključnim pitanjima poput internacionalizacije poslovanja, vještinama, energetici i financiranju, te su time pomogle u definiranju poslovnog dnevnog reda za novo zakonodavno razdoblje Europske unije. Rezultat glasanja o 19 ključnih pitanja bit će proslijeđen šefovima država i vlada na sastanku Europskoga vijeća koji bi se sutra trebao održati u Bruxellesu, s ciljem da kreatori europskih politika implementiraju ta poduzetnička stajališta."Imali smo priliku međusobno se neopterećeno družiti što je inače rijedak slučaj zbog mnoštva poslovnih obveza. Također ovo je bila izvanredna prilika za networking jer smo upoznali i poduzetnike iz raznih branši iz ostalih zemalja i razmijenili iskustva. Samim time što smo mogli glasovati o ključnim poduzetničkim pitanjima svi smo dobili osjećaj kako možemo pridonijeti poduzetništvu unutar Europske Unije i biti dio cijele te priče", rekao nam je Vedran Antoljak, glavni partner Sense savjetovanja.

HGK je organizirala i večeru s veleposlanicima na koju su se svi odazvali."Svima je taj razgovor i druženje s onima koji kroje politiku bio od pomoći", tvrdi Tanja Pušelj Ostroški, članica Uprave IN2. U parlamentu su imali priliku vidjeti i stvarne probleme ostalih zemalja. "Problem naplate države muči i razvijenije zemlje od nas. Drago mi je da nam je ova pozitivna inicijativa to pokazala", nastavila je Pušelj-Ostroški. Poduzetnici posebno ističu važnost toga što su čuli mišljenja i iskustva poduzetnika ostalih zemalja. "Kontakti koje smo ostvarili vrlo su vrijedni. Također smo spoznali koliko su gospodarske komore važne i kako trebaju zauzimati stav poduzetnika i prezentirati ga te raditi na povezivanju zemalja EU", pojasnila je Nikolina Babić, direktorica Pane koja je dio  Međimurjeplet grupe.

"Priliku da sudjelujem u radu Europskog parlamenta poduzetnika doživio sam kao priznanje i mogućnost da osobno doprinesem stvaranju novih europskih gospodarskih politika koje će Uniju učiniti povoljnijim okruženjem za gospodarstvenike te time podići njenu konkurentnost. Rasprava u dvorani, ali i razgovori koji su se spontano događali na hodnicima Parlamenta pokazali su bitnu podudarnost interesa i stavova bez obzira na različitu gospodarsku razvijenost i organiziranost država iz kojih su gospodarstvenici došli", konstatirao je Zoran Šimunić vlasnik tvrtke Naše klasje.Antoljak pak navodi kako danas vlada velika i očita nepovezanost javnog i privatnog sektora te kako taj nedostatak vidljiv tek kada napravite usporedbu s drugim zemljama.

"Replikacija HGK-ovog poteza u Europskom parlamentu na naše institucije svakako bi poboljšala odnose javnog i privatnog sektora i pomoglo poduzetništvu", zaključio je.S njime se složila i Pušelj-Ostroški koja tvrdi kako je više razumijevanja i razgovora svakako potrebno. "Političari često ne znaju koliko njihove inicijative i prijedlozi utječu na praksu poduzetnika", konstatirala je Pušelj-Ostroški."Čekamo da se naš glas čuje i da naši prijedlozi zažive. Ovakav Dan poduzetnika mogao bi se organizirati i kod nas na potpuno isti način. Time bi se problematika pojedinog sektora iznijela i lakše i brže riješila", predložila je Babić.S time se složio i Šimunić koji predlaže pokretanje inicijative za prvo zasjedanje Hrvatskog sabora poduzetnika po modelu sličnom ovome.

"Uvjeren sam da bi svim čimbenicima društva koji utječu na kreiranje gospodarske politike: vlast, opozicija, sindikati i mediji bilo korisno dobiti jasno iskazane zahtjeve gospodarstvenika", zaključio je. "Hrvatska bi svakako trebala više slušati praktična iskustva poduzetnika i surađivati na svim razinama jer poduzetnici stvaraju dodanu vrijednost i pune proračun iz kojeg se servisira državni aparat", rekao nam je ravnatelj Specijalna bolnica Daruvarske toplice Marcel Medak.Antoljak na kraju dodaje kako je organizacija ovog susreta nadmašila sva njegova očekivanja. "Siguran sam da moj stav dijele i ostali poduzetnici koji su bili tamo. HGK je uključio apsolutno sve što je bilo potrebno", pohvalio je HGK Antoljak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close