Hypo EU Desk: Predstavljeni uspješni primjeri povlačenja sredstva iz europskih fondova

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2012. u 12:46
Radionica 'IPARD INFO DANI' u Koprivnici

Hrvatskoj je trenutno na raspolaganju 244,8 milijuna eura u okviru programa IPARD.

HYPO EU Desk je u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede u Koprivnici organizirao šestu radionicu IPARD INFO DANI kako bi potencijalne prijavitelje s područja Koprivničko-križevačke županije upoznao s mogućnostima korištenja dijela od ukupno 244,8 milijuna eura koje su trenutno Hrvatskoj na raspolaganju u okviru pretpristupnog programa IPARD, namijenjenog poljoprivredi i ruralnom razvoju, priopćeno je iz Hypo banke.

U sklopu IPARD INFO DANA više do 120 sudionika informiralo se o načinu i uvjetima korištenja bespovratnih sredstava iz programa IPARD, najnovijim izmjenama programa te mogućnostima kreditiranja IPARD projekata, a predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, LAG-a Vallis Colapis te stručnjaci specijalizirani za IPARD program sudionicima su predstavili razne primjere uspješnih projekata.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (IPARD Agencija) sveukupno je zaprimila 21 IPARD projekt s područja Koprivničko-križevačke županije ukupnog iznosa ulaganja od 52.6 milijuna kuna. Od ukupno ugovorenog iznosa ulaganja od 23.6 milijuna kuna za devet projekata s područja Koprivničko-križevačke županije do danas su isplaćena dva projekta u iznosu ugovorene potpore od 2.36 milijuna kuna dok su četiri projekta odbijena. Pri čemu je 13 prijava pristiglo za Mjeru 101 'Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva', sedam prijava za Mjeru 301 'Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture', a jedna prijava za Mjeru 302 'Diversifikacija i razvoj ruralnih ekonomskih aktivnosti' dok za Mjeru 103 'Ulaganje u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda' nije zaprimljena niti jedna prijava. Postotak iskoristivosti IPARD-a za Koprivničko-križevačku županiju u odnosu na sve županije iznosi 4,44%.

Hrvatskoj je trenutno na raspolaganju 244,8 milijuna eura u okviru programa IPARD, a po ulasku u punopravno članstvo 2013. godine sektoru poljoprivrede na raspolaganju će biti puno izdašnija sredstva koja će samo u prvoj godini članstva iznositi 421 milijun eura.

"Europska unija stalno naglašava važnost lokalnih uprava, općina i županija u uspješnoj provedbi projekata koje financira, pri čemu je jedan od najvažnijih koraka informirati gra­đane o načinima i mogućnostima financiranja proje­kata te unaprijediti suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora na svim razinama. Upravo to je i razlog zašto HYPO EU Desk organizira ciklus besplatnih radionica sa željom da tvrtkama, privrednicima, obrtnicima, poduzetnicima, udrugama i svim ostalim mogućim prijaviteljima olakša put do raspoloživih sredstava EU fondova", istaknula je Nela Agić, regionalna menadžerica Hypo Alpe-Adria-Banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close