Humanitarci s lakoćom povukli pola milijuna eura

Autor: Marta Duić , 11. studeni 2014. u 17:53
U Rehabilitacijskom centru za stres i traumu idu i dalje po novac iz fondova EU/Daniel Kasap/PIXSELL

Zagrebačka udruga Rehabilitacijski centar za stres i traumu realizirala četiri projekta.

Zagrebačka udruga Rehabilitacijski centar za stres i traumu (RCT) bez ozbiljnijih problema radi ono što je mnogima u realnom sektoru i dalje znanstvena fantastika. Naime ta humanitarna udruga je samostalno aplicirala i povukla novac za četiri projekta iz europskog socijalnog fonda (ESF), čija je ukupna vrijednost gotovo pola milijuna eura, odnosno oko 3,5 milijuna kuna. 

Ništa bez iskustva
"Kod nas je priprema rezultat 20 godina rada i iskustva u pružanju psiho-socijalnih usluga. Priprema u smislu tehničke izvedivosti zajedno s pisanjem projekta traje oko dva mjeseca, dok proces do odobrenja traje šest i više mjeseci. Najveći problem nastaje ako se produlji proces odobrenja projekta", poručila je Valentina Zeljak Božović, predsjednica RCT-a. Ističe da ako netko očekuje novac iz fondova EU, mora imati iskustva u pripremi i pisanju projekata i upozorava:  "Problemi mogu nastati i u izvedbi na terenu jer od prijave do potpisivanja ugovora zna proći i više od godine, a život u sredini za koju je pripremljen projekt najčešće u tom razdoblju mijenja nagore.˝

.Projekt "Lifelong Learning Programme Grundtvig Partnership 2013-2015 Empowerment of Families at Risk to Practice Active Citizenship provodi se čak u 13 zemalja, ima vrijednost 14 tisuća eura i u potpunosti se financira iz EU fonda. Drugi projekt, "Kod kuće je najbolje: socijalne usluge u zajednici za stare i nemoćne osobe" ukupne je vrijednosti 198 tisuća eura od čega se 87,99% financira iz ESF-a. Kako navode iz RCT-a ovim projektom obuhvaćene su dvije ciljne skupine, 10 žena u nepovoljnom položaju koje su korisnice usluga u sustavu socijalne skrbi, samohranih majki te žrtava obiteljskog nasilja te 72 stare i nemoćne osobe koje žive same ili u staračkim kućanstvima u Pounju te na području Hrvatske Kostajnice i okolnih općina. Potencijalno najveća prepreka u realizaciji tog projekta jest pasivnost korisnika koji su izolirani, nezaposleni ili se suočavaju s raznim osobnim problemima koji utječu na njihovu motivaciju.

Ipak, od svih projekata, najviše poteškoća su imali s projektom "Društveni centar Kostajnica: mreža podrške u zajednici osobama s invaliditetom" ukupne vrijednosti 169 tisuća eura, od čega je ESF sufinancirao 89,50% iznosa. "Kada smo pisali projekt, prostor koji nam je dodijelio grad bio je u solidnom stanju. U međuvremenu prostorija je bila poplavljena ispod dva metra vode koja je uništila pod, a  prozori su se raspali. Morali smo brzo reagirati i pravodobnom komunikacijom s ugovornim tijelom te traženjem podrške lokalne zajednice u proračunu projekta  pronaći mogućnost za preusmjeravanje novca u obnovu prostora", kaže Zeljak-Božović. 

Idu dalje
Posljednji projekt je "CARE-A-NET – zagovaračka mreža za mlade koji izlaze iz alternativne skrbi" vrijednosti 105 tisuća eura, dok ESF sufinancira 84,84 posto. Priča RTC-a ne staje na ovom, kako kažu očekuje ih još projekata koje će s jednakom lakoćom riješiti. Tako su Dobili zeleno svijetlo,˝Youth community centar˝za koji će povući 98 800 eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close